iras_15 Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Mam mały problem z grą,(typu złap klauna) Są w niej dwa roomy, i ustawiłem że jeśli wynik będzie większy od 200 to mnie przeniesie do następnego roomu.Ale problem tkwi w tym że jak włączam grę to mnie przenosi od razu do 2 roomu i wyświetla się taki komunikat http://img475.imageshack.us/my.php?image=bladum1.jpg po czym gra się wyłącza. :crying: Jak temu zapobiec? proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartholl Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 w create score = 0 w steep if score = 200 room_goto_next() i ustaw jako room1 jako room pierwszy a room2 jako drugi room Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iras_15 Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Dzięki za pomoc, ale nie wiesz jak zrobić żeby w drugim roomie wynik się nie zerował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Ustaw persistent w obiekcie liczącym punkty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartholl Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Dzięki za pomoc, ale nie wiesz jak zrobić żeby w drugim roomie wynik się nie zerował? No w create daj score = 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Dzięki za pomoc, ale nie wiesz jak zrobić żeby w drugim roomie wynik się nie zerował? Tak też możesz: STEP: if score >= 200 { room_goto_next(); score = 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iras_15 Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 No w create daj score = 0 Ok ale my się chyba źle zrozumieliśmy, bo mi chodzi żeby on się NIE zerował w drugiej rundzie, tylko szedł dalej od 200 w górę. B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 if score >= 200 * ( global.level + 1 ) { room_goto_next(); global.level += 1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iras_15 Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Już prawie dobrze tylko teraz mi takie coś wyskakuje :] http://img479.imageshack.us/my.php?image=dowyrzutuln4.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Zero myślenia. :] if( !variable_global_exists( 'level' ) ) global.level = 0; if score >= 200 * ( global.level + 1 ) { room_goto_next(); global.level += 1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iras_15 Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Nie wiem może jestem głupi i bezmyślny(pewnie dla tego że dopiero zaczynam przygodę z game makerem) Ale znowu wyskakuje mi błąd o taki o; http://img393.imageshack.us/my.php?image=errrrrornb1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Jakiego Ty masz GMa? Tak czy inaczej daj w evencie create: global.level = 0; I wróć do starego kodu: if score >= 200 * ( global.level + 1 ) { room_goto_next(); global.level += 1; } EDIT Create jakiegoś menu czy czegokolwiek co pojawia się tylko raz w całej grze, a przynajmniej nie w każdym z leveli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iras_15 Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 ok teraz działa bez errorów ale wynik znowu się zeruje=( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iras_15 Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 może mam "złą" wersję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Marcelot Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 A napewno masz wpisany tamten kod na nie zerowanie? P.S. NIE MOŻESZ PISAĆ POSTU JEDEN POD DRUGIM. JEST OD TEGO FUNKCJA EDIT. PRZECZYTAJ REGULAMIN. @down Ja tylko ci pisze abyś nie dostał warna a tym czasem ja łamie regulamin :P thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 @Lord Marcelot 16. Nie baw się w moderatora, jeśli jest potrzeba zgłoszenia jakiegoś wykroczenia użyj przycisku report - znajduje się pod każdym postem. Ale w to już nie wnikam żeby sam nie łamać tego punktu @Temat Myślę, że wystarczy: if score>=200 { goto_room(next_room) } Co dajesz w obiekcie którego NIE MA w drugim roomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi