Vestor Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Tak na początek chciałbym powiedzieć że zaczynam od nowa.Zaczne od programowania. Możecie mi proradzić jaki język wybrać i jaka książkę do tego języka programowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 A jak widzisz swoją przyszłość? Programowanie ma być hobby czy przyszłą pracą? Zamierzasz robić gry czy programy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vestor Opublikowano 7 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Ja zawsze interesowałem się informatyką to ma być moje hobby i praca gry i programy ale bardziej gry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 C++ + DirectX, choć jeśli jeśli nie kumasz podstaw, weź się za coś bardziej prostego, np. Pascal i tryb 13h, jak tam wszystko zrozumiesz to wróć do C++. Równie dobrze możesz zacząć, od programowania witryn internetowych. Jeśli chodzi o sieć, to musiałbyś nauczyć się języków skryptowych, taki jak np. PHP, Python czy Perl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vestor Opublikowano 7 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Podstaw ale gdzie moge te podstawy znaleść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubx Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 C++.. Może być trudny na początku, ale ma oggrooomne możliwości. Możesz w nim napisać dosłownie wszystko, nawet system operacyjny (ale to wymaga oczywiście wiedzy i doświadczenia). Jedna z lepszych książek na początek to "Symfonia C++ Standard" Jerzego Grębosza. Jeżeli nie masz zamiaru kupować książki możesz poczytać darmową o nazwie: "Od zera do gier kodera". Poszukaj na stronie www.gamedev.pl Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vestor Opublikowano 7 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Dziękuję wam i mam jeszcze jedno pytanko bo ja dla informatyki prawie wszystko ile ta książka kosztuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Hm, z tego co pamiętam coś koło 60 zł. Zawsze możesz sprawdzić w księgarniach internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Proponuję zacząć najpierw od Pascala, a potem przejść na C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vestor Opublikowano 7 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 naprawdę dziękuj aha i jescze jedno bo założyłem alis(czy jakoś tam) na xt.pl i teraz jak zrobić żeby ten alis zadziałał na innym servie :boxed: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubx Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Według mnie nie ma sensu zaczynać od Pascala, bo można się nabawić kilku nawyków z tego (według mnie "paskudnego"?) języka. Zaczynaj od C++. Podstawy są banalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 naprawdę dziękuj aha i jescze jedno bo założyłem alis(czy jakoś tam) na xt.pl i teraz jak zrobić żeby ten alis zadziałał na innym servie :boxed: Eee, lol. Masz tam przecież panel administracyjny, zaloguj się i działaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vestor Opublikowano 7 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 bo mam np. domene www.kurek.za.pl żeby nazwa tej domeny zmieniła się np. www.kurek.xt.pl I ogulnie bardzo dzziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Proponuję zacząć najpierw od Pascala, a potem przejść na C++. Powaliło cię :P ? Przejście z Pascala na C++ jest dosyć trudne, ze względu na totalnie odmienną składnię. Jak się uczyć, to od początku C++ do końca i tyle. Wierz mi, znam Pascala i jakoś od dwóch lat próbuję przejść na C++ - na marne, nic nie mogę pojąć, kod jest dla mnie nieczytelny. Jak komuś coś doradzasz, to lepiej według własnej opinii, sprawdzonej na samym sobie, a nie fałszywym, obiegowym opiniom. Vestor - jeżeli gry i programy, praca, to zainteresuj się albo C++ + WinAPI + czysty DirectX, albo C# + XNA Framework. Osobiście polecam to drugie. Nie wiem jak się sytuacja ma w obecnej chwili, ale C# jest bardzo przyszłościowym językiem, jak cała technologia .NET. Multiplatformowość to największa zaleta C# - gra będzie wykorzystywać wszystko co może jakiegokolwiek procesora, a nie tylko jednego konkretnego, np. z architektury x86. Na dodatek, dzięki XNA możesz pisać gry na konsolę Xbox, która jest coraz popularniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 7 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2007 Grębosz z miękką okładką kosztuje 60zl. ^^ Mam ją od 2dni. Ja proponuje zacząć od "od zera do gier kodera" a dopiero potem zakupić tę książkę. A c++ wcale nie jest taki trudny, wystarczy być zdeterminowanym :twisted: i cierpliwym :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matis3 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 bo mam np. domene www.kurek.za.pl żeby nazwa tej domeny zmieniła się np. www.kurek.xt.pl I ogulnie bardzo dzziękuję ehhh to nie są domeny to po pierwsze, a gdzie mają kierować ustawiasz albo w panelu na stronie z tymi aliasami (za.pl,xt.pl)albo przy rejestracji aliasu. Aliasów nie kieruje się na kolejny alias ponieważ zsumuje to reklamy z obu, kieruje się on na serwer gdzie masz postawioną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi