Hriser Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 ... jak zrobic aby objekt który jest juz niewidoczny w viewie kasował sie?? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 to w tej grze będzie chodziło sie w jedna stronę?? to w step obiektu który ma sie skasować daj: if x<obj_hero.x and distance_to_object(obj_hero) < 320 { instance_destroy() } ;) jeżeli x będzie mniejsze od x bohatera i jeżeli obiekt będzie przy krawędzi roomu to sie usuwa (zakładam ze hbor viewa to 320 możesz dać więcej jeżeli chcesz :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 najlepiej: vx = view_xview[0]; vy = view_yview[0]; vw = view_wview[0]; vh = view_hview[0]; lewo = (x < vx); prawo = (x > vx+vw); gora = (y < vy); dol = (y > vy+vh); if (lewo) || (prawo) || (gora) || (dol) instance_destroy(); Jeśli chcesz zrobić z wybranymi kierunkami to usuń te nie potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 No i zrobiłem tak: if (hero.y > view_yview [0]) { instance_destroy(); } ... i lepa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
REJENT Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 ... jak zrobic aby objekt który jest juz niewidoczny w viewie kasował sie?? :/ Jeżeli jest poza viewem to po co ma się kasować. I tak już jego niema. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ale kasowanie objektu to jest tylko przykładowy efekt bo w grze to będzie co innego. Mi chodzi tylko o to "jeżeli go nie ma w viewie... " ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 if (y>view_yview+view_wview) instance_destroy(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 @REJENT: Qrde... A po kiego ma istnieć jakiś gupi obiekt poza viewem, którego i tak nie widać, a obciąża pamięć i wydajność ?? O ja, ale znów gupoty gadacie... :P Zawsze się mnie słuchajcie, bo jak inni Wam coś powiedzą to głowa mała... ;/ (:D) To trza tak: if x>view_wview or x<view_xview or y>view_hview or y<view_yview { instance_destroy(); } ;ppp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi