micryb93 Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Jak zrobić żeby postać po naciśnięciu klawisza np. w prawo szła w prawo a gdy puszcze ten klaiwsz to żeby się zatrzymała, bo jak ja puszcze klawisz to idzie dalej:-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 uzywasz klocka ?? to w key release wstaw ten klocek ustaw na srodek i speed 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumex Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Bieżesz event key relese i dajesz skrypt speed=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 if keyobard_check_preesed(vk_up) { speed = 3; //ten kod odpowaida ze idzie } else if keyobard_check_released(vk_up) { speed = 0; //ten kod odpowaida ze stoi } P.S używaj opcji szukaj :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Dzięki marcinzzz95! O to mi chodziło :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floodnik Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Dlaczego większość kurde używa kodu, przecież od czego są klocki? XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Bo nie którzy wolą kod. Klocki są po prostu cienkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Ponieważ w klockach nie ma wszystkich funkcji, a w kodzie jest wszystko :) i...też według mnie, żeby nauczyć się programować.Klocki są do ułatwiania pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Dlaczego większość kurde używa kodu, przecież od czego są klocki? XD Spróbuj zrobić taką Almore samymi klockami. (sorki za offtopa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Jak zrobić z klocków żeby ludzik strzelał i żeby sie obracał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 To musisz zrobić na kodzie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 A jest jakiś poradnik w którym jest podane jaki kod jest do czego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adster Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 To musisz zrobić na kodzie xD A g***o prawda!!! ;) Przecież istnieją takie klocki, jak "set the value of the variable"-w tym wypadku by obracać ludzika w key (right) dajesz ten klocek i wpisujesz: w wierszu variable piszesz [i]direction[/i] w polu value piszesz [i]-3[/i] zaznaczasz relative To samo dla left, jednak nie z minusem,a plusem. Potem w step dajesz znów ten klocek i piszesz: wiersz variable piszesz [i]image_angle[/i] pole value piszesz [i]direction[/i] NIE ZAZNACZASZ relative Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Jest poradnik do tych kodów czy trzeba sie domyslać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 A co tu do myślenia - chyba każdy umie klocki stawiać ! xDDD No a z kodami, to trochę trudniej, trochę trudniej, rzeczywiście... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Ale mi chodzi o te kody czy jest jakiś poradnik co oznacza dany kod gdzie można jakie kody pisac i tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p-ter Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Dlaczego większość kurde używa kodu, przecież od czego są klocki? XD w kodzie więcej rzeczy można zrobic na raz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Jest taki poradnik czy nie??? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 kod rulez :P naucz sie programowac dobrze radzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micryb93 Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Już znalazłem czego szukałem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 11 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Otóż zadziwię Cię, micrybie<numerki bez avatara :(> i wyratuję z tej potwornej opresji i powiem wszem i wobec, iż istnieje taki potężny przyrząd, jak narzędzie "HELP" !!!! Dzięki niemu dowiesz się wszystkiego co tylko chciałbyś wiedzieć o Game Makerze !!! Każda jedna najmniejsza funkcja jest tam opisana !!! (no może poza paroma, np. image_single... I takie tam xD) :D Widzę, że chyba juz znalazłeś xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
20_Cent Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 możecie jaśniej po kolei wytłumaczyć co zrobić żeby on chodził normalnie?? bo ja długo kombinuje z tym i nic nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 możecie jaśniej po kolei wytłumaczyć co zrobić żeby on chodził normalnie?? bo ja długo kombinuje z tym i nic nie wychodzi Poszukaj na forum było pełno takich przykładów. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
20_Cent Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 szukałem i mnie tu oddelegowano ale tu tez niezabardzo ;/ :( ale ze mnie nob dobra nieważne, sam odkryłem ale i tak dzięki za pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Poza tym, nie wiem czy to jest tak niewidoczne, ale w Download na Stronie Głównej jest banalny przykład gdzie są pokazane 3 metody jakimi można zrobić chodzenie :/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Początkowy Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Jak masz eventa strzalka w lewo to wpisz taki kod: { x = x-3; } teraz w prawej strzalce: { x = x+3; } a teraz w gore: { y = y-3; } no i w strzalce w dol: { y = y+3 } Teraz wyprobuj, napewno zadziala :D :] :P :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Klocki są po prostu cienkie. e tam od razu cienkie. Co to za różnica czy kod czy klocek skoro działa tak samo? Ja tam jestem obrońcą tych niewinnych klocków, chociaż nie zaprzeczam - programować też warto sie nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Mi jest wygodnie na kodzie i na kodzie robię. Jak nie ma jakiegoś klocka, to poproś kolegę co umie kod, zrobi ci te klocki w Lib builderze i tyle :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Ja dodam tylko że to gdzie wykonujesz scripta, albo każdy inny dowolny kod też jest klockiem. Po za tym, przeczytaj regulamin, ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Policy Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Hmm najlepiej jest zrobić w prawo speed=3 a w end step speed=0 :) a co do obracania najlepiej image_angle=direction; tylko postac musi byc ustawiona w dol a wak ps. to przeciesz podstawa musisz jeszcze wiele się nauczuć powodzenia :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi