Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Co zrobić aby: 1. Bohater przy skoku, kiedy jest w górze i dotyka ściany nie przyczepiał się do niej tylko aby spadł na dół [ ściana to ten sam obiekt co podłoże ] 2. Kiedy naciśnie sie spacje bohater skoczył, ale TYLKO RAZ a nie - tak jak to jest teraz [!] - kiedy jest w górze można nacisnąć spacje a on skacze wyżej :/ :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floodnik Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Hmm, co do drugiego, to w tym klawiszu, który odpowiada za skok(np. spacja) na początku eventu musisz dać "If there is a collision at a position". Czyli może skakać, tylko jeśli dotyka podłoża. Ustawiasz w Y, chyba -4, albo więcej, zależy od ciebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Ok :thumbsup: Dzieki, udało sie :) Pozdro ;) A kto wie co z tym "przyczepianiem"? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 a nie prościej zrobic grawitacji, i tylko nastawić to i owo? co do pierwszego - balance object. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 No, grawitacje też mam :D ale mniejsza o to... balance object <- (?) yyy... czyli co?... :D gdzie to jest ?? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 a chodzenie masz na x+=3 czy hspeed itp? (platformowa?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Na hspeed :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 no nie... najgorsze co można zrobić. Dobrze ci radze lepiej zmien na dodawanie do x-a różnych wartości bo na hspeed dobrego enginu nie zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Tyle, że ruch jest animowany i jak dam dodawanie wartości x to animacja nie dziala :/ Ale sterowanie ja już mam zrobione :) tylo mi chodzi o te ścianki :/ to wpływa jakoś jedno na drugie?... :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Zrób tak przy nacisnieciu spacji wpisz if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} Przy nacisnieciu klawisza w lewo wpisz if place_free(x-4,y) {x-=4} else { sprite_index = spr_lewo } Przy nacisnieciu klawisza w prawo wpisz if place_free(x+4,y) {x+=4} else { sprite_index = spr_prawo } przy kolizji z obiektem na ktorym stoi idt move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 i w step daj if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} Pozdro :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 no to ja tak mam tylko że w klockach :D no i z tą różnicą że zamiast x-=4 no to mam hspeed=-4 [ tak na skrypty :D ] A jeśli przerobie to na iksy to ANIMACJA RUCHU mi nie zadziała, bo dałem żeby bohater zmieniał sprita na animacje :) *I wtedy włącza mi sie tylko pierwsza klatka z animacji a reszta juz nieeee... :/ Ale co zrobić z tą kolizją ścianki żeby mi bohater nie przyczepiałsie do niej ?! :( Aha, i pojawił mi sie nowy problem: ruch w eventach to np. press <right> i kiedy ide [jest normalnie] podskocze [spacja] dalej trzymając strzałkę w prawo to bohater mi sie zacina i już nici z animacji :/ a kiedy przestawie event na <right> to dzieje sie to samo co przy ustawieniu ruchu na iksy* :/ P.S: Tzn. skakanie jest bez zarzutu [raczej :D ] ale ruch po skoku jest zacięty :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 przeslij mi to co ci nie dziala to ja ci przesle poprawione ok? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 eee jakto ci nie działa? to chyba źle coś robisz. Pokaż tutaj ten swoj pliczek albo mi wyślij w PM to ci dam tak odpicowane że sie popłaczesz ze szczęscia xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Ze względu na zatajenie gry musze troche to poprzerabiac wiec zanim umieszcze to w uploadzie bede musial poswiecic troche czasu na "obróbkę spritów" :lol: Dzisiaj juz nie mam czasu ale jak go znajde to przerobie to i umieszcze w uploadzie oraz poinformuje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 to mowie wyślij mi to pmkiem. Przecież ci nie zabiore projektu bo mam duzo powazniejsze na koncie -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 ok Prosze bardzo. http://www.gmclan.org/up199_11_problem_solved.html Może sie nie spodobać dlatego że wolałem to zrobić w kodzie ( klocki są nieczytelne :/ ) Ale jest bardzo wiele objaśnień, dobry z tego przykład xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hriser Opublikowano 6 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2007 Dzieki za wszystko :thumbsup: pozdro :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi