Makary155 Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Jak zrobić żeby wybuch po pocisku odrzucał gracza zgodnie z fizyką? Chodzi mi o taki odrzut jak w Wormsach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 12 Lutego 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 1. Skorzystać z jakiegoś silnika fizycznego. 2. Nauczyć się zasad fizyki i zaimplementować odpowiednie wzory w GM. 3. Od biedy możesz w akcji wybuchu sprawdzić robaki, które są blisko (jakąś pętlą) i jeżeli distance cośtam mniejszy od iluś, to zmieniasz direction robaka w kierunku wubuchu + 180 oraz nadajesz jakąś szybkość speed. Grawitację i spowalnianie (friction) masz? Nie podaję pełnego kodu, bo nie mam na to czasu i myślę, że sobie poradzisz, chociaż z pętlą możesz mieć ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Co do 3 punktu Ranmy: with( obiekt_robaka ) { var dis, disMax, speedMax; dis = point_distance( x, y, other.x, other.y ); disMax = 100; speedMax = 10; if( dis <= disMax ) { direction = point_direction( other.x, other.y, x, y ); speed = speedMax * ( 1 - disMax / dis ); } } Oczywiście kod jest wykonywany w obiekcie który wywołuje wybuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 :huh: Z wykorzystaniem GMPhisics też tak można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firemark Opublikowano 12 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2007 Tak, tylko że musisz sie uczyć i gmpsychic. Kupa roboty :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi