Micanser Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Hejka, zaczołem uczyć się wczoraj troche C++, ale mam problem z klasami obiektów. Rozumiem wszystko z klasami, że karzdy obiekt należy do jakiejś klasy, ma własne wartości itp. Kapuje wszystko z makro i inne, mam tylko jeden problem z klasami i obiektami. Zawsze jak próbuje zrobić klase, pojawia się błąd, tak samo jak wziołem gotowy przykład. (ucze się z "od zera do gier kodera") Czy aby tworzyć klasy potrzebny jest jakiś plik nagłówkowy? Jeśli tak, to jaki, nie zauważyłem takiej informacji w "od zera do gier kodera". Dlatego prosze was o wyjaśnienie lub prościutki przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 https://gmclan.org/index.php?czytajart=29 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 musi być, jeśli chcesz użyć funkcji z tego pliku. jak inaczej chcesz cokolwiek zrobić? :> przecież żeby w klasie/obiekcie użyć czegoś tam z iostream, conio itd. musisz te nagłówki zadeklarować. poza tym to jaki błąd ci się pojawia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Dzięky Tymon, nawet nie wiedziałem że jest na gmclanie taki kurs, teraz działa. :thumbsup: Nagłówka z iostream zawsze używam. Błąd był chyba wywołany tym, że w kursie "int" był urzyty raz (no dobra, tak naprawde to tam było float). class Samochod { public: int rocznik; unsigned waga; void Jedz(); }; Mniej więcej tak. (oczywiscie inne zmienne) Program czepiaj się o "waga" i inne tak samo napisane zmienne. Urzywam Dev-C++ v2.9, jeśli to ma coś z tym wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 A jaki tym ma waga? :) unsigned int waga; Poza tym, ściągnij sobie nowszego Dev'a (4.9). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 No właśnie o to mi chodzi, że kursie tylko przy pierwszej zmiennej był typ, a przy pozostalych nie. Mam deva 4.9, pomyliłem się. Temat można juz zamknąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi