kalis Opublikowano 12 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2004 postanowilem stworzyc managera pilkarskiego w zwiazku z tym mam pare pytan do osob ktore maja czas zeby mi pomoc 1. ranma_man stworzyl mi skrypt odczytujacy nazwisko i imie wszystko dziala i super a czy ktos moze mi pokazac jak zrobic zeby bylo imie nazwisko pozycja narodowosc i 4 wspolczynniki i zeby tworzyly mi sie tyle obiektow ile jest nazwisk na liscie co pomoglo by mi przy wyborze skladu 2. moze mi ktos podac gdzie jest przyklad sortowania potrzebne do tabeli 3. jak stworzyc zmienna aby zawierala nazwa druzyny ilosc meczy bramki i punkty ... z gory dziekuje za kazda pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 13 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2004 Pyt.2 Pierwsza lepsza książka do informatyki z Pascalem lub algorytmami. Pyt.3 Jedną zmienną to tego raczej nie zastąpisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 13 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2004 dzieki sly pytanie 4 if global.czy_podac=true { move_towards_point(global.X,global.Y,szybkosc); } mam to w step i gdy pilka dolatuje do tych punktow to dalej porusza sie z predkoscia okreslona w szybkosci tzn drga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 14 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 if global.czy_podac=true { move_towards_point(global.X,global.Y,szybkosc); } speed=0; // spróbuj tak, skoro masz to w stepie, to powinno mdziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 14 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 ten schemat jest do podania w step pilka mam if global.czy_podac=true { move_towards_point(global.X,global.Y,szybkosc); } w create szybkosc=4; global.czy_podac=false; global.X=0; global.Y=0; a w obiekcie boisko gdzie klikam gdzie chce podac left relased global.czy_podac=true; global.X=mouse_x; global.Y=mouse_y; bo gdy zrobilem tak jak pisalo w poscie wyzej to mi pilka wogoel nie leciala napewno cos zle zrobielm w kodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 14 Września 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 Kalis, czytalem prywatna wiadomosc. Jesli mam byc szczery, to nie wierzę, że zrobisz tego menedżera, jesli nie umiesz samemu rozwiazac takich problemow. Menedżery, to dużo, bardzo dużo matematyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 14 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 Ranma_man jezeli czegos nie wiem to pytam ale jezeli ktos mi pokaze jak cos sie robi to sie nauczem a jestem zawziety i uda mi sie zrobic a z matematyki to dobry jestem :P ale jezeli masz czas i chceci to mozesz mi wytlumaczyc moje problemy bedem Ci bardzo wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 14 Września 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 Stwórz sobie jakiś przykładowy obiekt. W create wklej mu: // To jest tablica dwuwymiarowa, bo trzymamy dwa parametry // Pierwszy parametr to numer druzyny / pozycja na liscie // Drugi parametr: 0 - punkty, 1 - Nazwa, tutaj mozna jeszcze dodac np 2 - bramki, 3 rozegrane mecze itd... druzyna[0,0] = 8; druzyna[0,1] = "Pogoń Szczecin"; druzyna[1,0] = 15; druzyna[1,1] = "Wisła Kraków"; druzyna[2,0] = 4; druzyna[2,1] = "Lech Poznań"; druzyna[3,0] = 12; druzyna[3,1] = "Legia Warszawa"; druzyna[4,0] = 6; druzyna[4,1] = "Amica Wronki"; druzyna[5,0] = 1; druzyna[5,1] = "GKS Katowice"; rozmiar = 6 // Bo 6 pozycji w tabeli (miejsca od 0 do 5) // Sortuj tablice o nazwie "druzyna", ktora ma 6 pozycji. Skrypt sortowania babelkowego for ( i=0; i < rozmiar; i+=1 ) { for ( j=0; j < rozmiar - 1; j+=1 ) { if ( druzyna[j,0] < druzyna[j+1,0] ) // Sprawdzamy punkty aktualnej i nastepnej druzyny, zamieniamy miejscami w razie potrzeby { tmp1 = druzyna[j,0]; //zapisz punkty tmp2 = druzyna[j,1]; //zapisz nazwe druzyna[j,0] = druzyna[j+1,0]; //skopiuj punkty z ponizszej pozycji druzyna[j,1] = druzyna[j+1,1]; //skopiuj nazwe z ponizszej pozycji druzyna[j+1,0] = tmp1; //Ponizej zapisz wczesniej zapisane punkty z wyzszej polki druzyna[j+1,1] = tmp2; //Jak wyzej tylko, ze nazwe druzyny // Tutaj trzeba dodac tmp3,tmp4 itd. jezeli rozszerzylismy tablice o nowe dane } } } A teraz dla testow w draw: for ( i = 0; i < rozmiar; i += 1) { draw_text(x,y+i*12,string(i+1)+") "+druzyna[i,1]+ " - "+string(druzyna[i,0])+" pkt."); } I podziwiaj efekty prostego sortowania bąbelkowego. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 14 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 dzieki ranma jestes wielki :) wszystko juz rozumiem ale jak wpisalem draw_text(x,y+i*12,string(i+1)+") "+global.druzyna[i,0]+ " - "+string(global.druzyna[i,1])+" pkt."); wrong type to argument + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 14 Września 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 14 Września 2004 Chyba z pospiechu sie pomylilem, sprobuj tak: draw_text(x,y+i*12,string(i+1)+") "+string(global.druzyna[i,0])+ " - "+string(global.druzyna[i,1])+" pkt."); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 15 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 dzieki ranma musialem troszke to zmodyfikowac ale bez Ciebie by mi sie nie udalo :D jestes wporzo koles jeszcze raz dzieki jak bedem miec jeszcze problem moge spytac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 Nie, nie możesz... Przecież jak sama nazwa wskazuje Polskie Centrum GM'a nie ma nic wspólnego z Game Makerem i w żadnym wypadku nie wolno o nic pytać na ten temat ;] :ironia (tak dla niekumatych ;]): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 15 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 beuwo ale niektorym nie podoba sie jak sie narzucasz ciagle i ciagle dlatego wolem spytac !! kultura musi byc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 No okok, wiedziałem co masz na myśli =] Ale zadawaj dalej pytania, bo sie robi OFFTOP ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalis Opublikowano 15 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 nio to pytanie nastepne kto ma jakis super fajny pomysl na wybor skladu rozpa3em kazda propozycje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi