london Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 No więc próbowalem sam coś z tym zrobić, ale o tyle mi trudno, że ja tu żadnego błędu nie widzę i ciężko mi kombinować. if lol=1{sprite_index=nowa_gra} if keyboard_check(vk_up) && lol=2{lol-=1 sprite_index=nowa_gra} if keyboard_check(vk_up) && lol=3{lol-=1 sprite_index=wprowadzenie} if keyboard_check(vk_up) && lol=4{lol-=1 sprite_index=wczytaj_gre} if keyboard_check(vk_up) && lol=5{lol-=1 sprite_index=autorzy} if keyboard_check(vk_down) && lol=1{lol+=1 sprite_index=wprowadzenie} if keyboard_check(vk_down) && lol=2{lol+=1 sprite_index=wczytaj_gre} if keyboard_check(vk_down) && lol=3{lol+=1 sprite_index=autorzy} if keyboard_check(vk_down) && lol=4{lol+=1 sprite_index=wyjscie} if lol=5{sprite_index=wyjscie}; Gdy wciskam klawisz w dół, sprite zmienia się odrazu na "wyjscie" zamiast isc po koleji: wprowadzenie, wczytaj gre itd. Nie wiem w czym jest błąd, ale tak to jest jak się eksperymentuje z takimi rzeczami =p. Do góry idzie prawidłowo: wyjscie, autorzy, wczytaj gre itd. ale w dół juz nie :( Wie ktoś może gdzie popełniłem błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Zmień skrypt na taki: if lol=1{sprite_index=nowa_gra} if keyboard_check_pressed(vk_up) && lol=2{lol-=1 sprite_index=nowa_gra break} if keyboard_check_pressed(vk_up) && lol=3{lol-=1 sprite_index=wprowadzenie break} if keyboard_check_pressed(vk_up) && lol=4{lol-=1 sprite_index=wczytaj_gre break} if keyboard_check_pressed(vk_up) && lol=5{lol-=1 sprite_index=autorzy break} if keyboard_check_pressed(vk_down) && lol=1{lol+=1 sprite_index=wprowadzenie break} if keyboard_check_pressed(vk_down) && lol=2{lol+=1 sprite_index=wczytaj_gre break} if keyboard_check_pressed(vk_down) && lol=3{lol+=1 sprite_index=autorzy break} if keyboard_check_pressed(vk_down) && lol=4{lol+=1 sprite_index=wyjscie break} if lol=5{sprite_index=wyjscie}; Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
london Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Heh faktycznie pomogło :D Dzięki. A i czy możesz mi wytłumaczyć co oznacza to break? Pewnie głupie pytanie ale się z tym nie spotkalem (albo niezauważyłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 break - przerwa. Chyba działa to tak, że aplikacja przerywa skrypt, a w razie potrzeby przerabia go od nowa. Chyba coś tu pomyliłem, ale tak chyba to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Lol. Break przerywa działanie pętli, exit kodu. Kurde. Równie dobrze można tu użyć switch. Albo dać else po każdym warunku, bez break (~.~!). Powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 break - przerwa. Chyba działa to tak, że aplikacja przerywa skrypt, a w razie potrzeby przerabia go od nowa. Chyba coś tu pomyliłem, ale tak chyba to działa. Do czegoś takiego służy continue; nie break ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
london Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 No dobra i tak nie zrozumiem. (Blackmaul coś o tym wie xD) Najważeniejsze, że menu działa :D Można zamknąć temat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 24 Listopada 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 No właśnie nie, bo jak Tymon napisał, break służy TYLKO i WYŁĄCZNIE do przerywania pętli, a ty jej nie używasz. W normalnych językach programowania powinno wywalić błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi