Nikas Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 ludzie mozecie mi pomoc?jak zrobic by muj ludzik i wrogowie mieli zycie i zebym ja ich albo oni mnie walneli to zycie by uchodzilo??to po pierwsze a po drugie to jak zrobic by wrog mnie atakowal??z gory thx!! :sp_ike: :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Wszystko jest zmienne. W twoim wypadku wszystko powinno być zmienną :D Czyli mówiąc inaczej: Ustawiasz odpowiednią zmienną jako HP inną jako atak i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
london Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Zajrzyj do FAQ, poszukaj na forum (były już takie tematy), poszukaj w przykładach. To o co pytasz jest bardzo łatwo znaleźć na forum bo już dużo takich tematów było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 9 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 blackmaul!!!wkurzasz mnie a to z idiot bardzo smieszne wiesz??!! jestes niemily dla poczatkujacych a sam nim byles!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Okazuję skruchę. Tak masz rację, byłem początkujący. Ale czytałem odpowiednie kursy, helpy, tutoriale i nie prosiłem na żadnym forum o najprostrze rzeczy, które mogę sam znaleźć w Internecie w ciągu kilku minut :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeeGee Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Nie mówiąc już o tym, że zrozumienie zmiennych większość już miała zanim GMa dostała w łapki :P. To naprawdę podstawy absolutne. W grach generalnie wszystko jest jakąś zmienną - nie ma żadnych komend w stylu "zaatakuj wroga", "zabierz komuś życie" itp. Nie ma też jednego sposobu na odpowiedzenie na pytanie, jak takie rzeczy zrobić. Wszystko zależy od Ciebie - i to co stworzysz to będzie właśnie twój engine. Może GM jest dla Ciebie jeszcze za trudny? Wbrew pozorom to nie taki prosty program (zwłaszcza jak już chcesz cos naprawdę na nim zrobić). Może powinieneś się pobawić najpierw czymś takim jak Klik&Play (jest nawet po polsku), czy RPG maker. Edytory do gierek to też niezły pomysł na start. Oczywiście nic wspaniałego na tym nie zdziałasz, ale sądząc po Twoim poście - możesz sie wiele nauczyć. O zmiennych i nie tylko. A za kilka lat sam będziesz się śmiał z takich pytań :P. Powodzenia w tworzeniu gier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 Żebyś Ty miał życie np.3 użyj takiego kodu: lives=3 A żeby wróg miał życie to czywiście za pomocą zmiennych(jak inni mówili).Żeby ktoś cie atakował to pomyśl jak byś mógł to zrobić(na logike). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 lives to również jest zmienna, tyle że zadeklarowana wew. programu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 9 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2006 n a stronie masz przykład "system walki a'la tibia" tam masz wszystko czego potrzebujesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 blackmaul nie jest taki zły jak ci się wydaje.Kilka razy mi już pomógł, gdy miałem poprzednie konto. Na tym koncie raz mi już też pomógł :thumbsup: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi