nowicjusz Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Czesc!!!No wiec tak mam problem jak zrobic ze kiedy mam obiekt (helikopter)to gdy nie naciskam strzlki w gore to nic sie nie dziej gdy ja nacisne to leci do gory jak nacisne spacje to zawiesza sie w powietrzu a kiedy nie naciskam ani spacji anie do gory to spada . :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Witam. Kiedyś robilem taką grę. a więc: * W obiekcie który nazwiemy 'helikopter' w "Create" wstaw klocek 'gravity', ustaw w nim wartość na na przykład 2, poeksperymentuj z kierunkiem przyciągania (direction), bo nie pamiętam który z nich to dół. * Następnie w Keyboard UP wstaw klocek "move to position" w którym ustaw Y= -6, i zaznacz opcję 'Relative'. * Na koniec w Keyboard SPACE ustaw klocek "move to position" w którym ustaw Y= -2, i zaznacz opcję 'Relative' Myślę że powinno to zadziałać. Wartość kierunku grawitacji to chyba będzie 270, ale nie jestem pewien. Odpisz, jak coś nie zadziała poprawnie, spróbuje rozwiązać problem. <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Michal, skrocilem tobie nick. Sadam : Dzieki Ranma ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowicjusz Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Niedziala :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2004 A co dokladniej nie dziala wszystko, czy tylko czesc?? PS. Dzięki Ranma. my sie już chyba znamy od dawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 27 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2004 No Dobra. Zrobiłem mu przykładzik. Widzisz Michał nie chciało działać dlatego, ponieważ grawitacja cały czas zwiększa prędkość. Nie wystarczy zrobić y=y+6, ponieważ na początku zacznie on się podnosić, ale kiedy grawitacja znów się zwiększy dużo to nie da. Należało dodać w Any Key - gravitation 0. Wtedy przy każdy z klawiszy posiadających funkcje zostanie grawitacja zmniejszona do 0, i bez problemowo helikopter wzniesie się w górę. Kiedy przestaniemy naciskać klawisz - grawitacja znów powróci do normalności. Przykład tutaj :D : Przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi