LolikZabijaka Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Na starcie powiem, że SZUKAŁEM na forum rozwiązania, ale takowego nie znalazłem. W prostych słowach, utworzyłem sobie o_dach, który po zetknięciu z bohaterem staje się niewidoczny, co by móc budynek eksplorować. Problem polega na tym, że ów dach znika tylko częściowo, to znaczy, że znikają te kafelki, z którymi bezpośrednio styka się gracz, a mnie chodzi o to, żeby powiedzmy w chwili kolizji znikały wszystkie obiekty tego typu w promieniu, dajmy na to 500 pikseli. Jak wiadomo po opuszczeniu budy (kończeniu kolizji) dach powinien pojawić się znów. Oto kod ze STEP dachu(parenta): GML visible = !place_meeting(x,y,o_gracz); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZukleGugle Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 STEP gracza GML if(place_meeting(x,y,o_dach)) { with(o_dach) { if( distance_to_object(other) <= 500) { visible = false; } else{ visible = true; } } } else { with(o_dach){ visible = true; } } może coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LolikZabijaka Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 No i po mistrzowsku, podziękował :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi