Mleko Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Hej! :) Ostatnio troche programowalem i mam pewiem problem :o :o . Animacja działa w lewo, gdy ide w lewo do gory itd gdy ide w prawo nie działa, natomiast gdy ide w prawo i do góry to działa. GML //Zamienne W= keyboard_check(ord("W")); A= keyboard_check(ord("A")); S= keyboard_check(ord("S")); D= keyboard_check(ord("D")); //Poruszanie sie if W and place_free(x,y-moveSpeed) { y-= moveSpeed; mw= true; }else{ y-= 0; mw= false; } if A and place_free(x-moveSpeed,y) { x-= moveSpeed; ma= true; }else{ x+= 0; ma= false; } if S and place_free(x,y+moveSpeed) { y+= moveSpeed; ms= true; }else{ y+= 0; ms= false; } if D and place_free(x+moveSpeed,y) { x+= moveSpeed; md= true; }else{ x+= 0; md= false; } //Animacja if mw= true or ma= true or ms= true or md= true{ m= true; } if mw= false and ma= false and ms= false and md= true{ m= false; } if m= true { image_speed= 0.14; sprite_index= sHeroWalking;}else{ image_speed= 0.05; sprite_index= sHero;} if md= true { image_xscale= -1; }else{ if ma= true{ image_xscale= 1; }} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dester Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Po pierwsze GML y-=0 x+=0 nie ma sensu. Dodając/odejmując 0 nie zmieniasz w żaden sposób wartości zmiennej. Sprawdzę resztę tego kodu jak wrócę do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleko Opublikowano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Po pierwsze GML y-=0 x+=0 nie ma sensu. Dodając/odejmując 0 nie zmieniasz w żaden sposób wartości zmiennej. Sprawdzę resztę tego kodu jak wrócę do domu. Ok dzięki za uwagę :). Ok, poczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dester Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Myślę, że w GML if mw= false and ma= false and ms= false and md= true{ m= false; } powinno być GML if mw= false and ma= false and ms= false and md= false{ m= false; } Poza tym było kilka mniejszych błędów, więc wysyłam cały kod GML //Zmienne W= keyboard_check(ord("W")); A= keyboard_check(ord("A")); S= keyboard_check(ord("S")); D= keyboard_check(ord("D")); //Poruszanie sie if(W and place_free(x,y-moveSpeed)){ y-= moveSpeed; mw= true; }else{ mw= false; } if(A and place_free(x-moveSpeed,y)){ x-= moveSpeed; ma= true; }else{ ma= false; } if(S and place_free(x,y+moveSpeed)){ y+= moveSpeed; ms= true; }else{ ms= false; } if(D and place_free(x+moveSpeed,y)){ x+= moveSpeed; md= true; }else{ md= false; } //Animacja if(mw= true or ma= true or ms= true or md= true){ if(m=false){ m=true; } } if(mw= false and ma= false and ms= false and md= false){ if(m=true){ m=false; } } if(m= true){ image_speed= 0.14; sprite_index= sHeroWalking; }else{ if(sprite_index!=sHero){ image_speed= 0.05; sprite_index= sHero; } } if(md= true){ image_xscale= -1; }else{ if(ma= true){ image_xscale= 1; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mleko Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Myślę, że w GML if mw= false and ma= false and ms= false and md= true{ m= false; } powinno być GML if mw= false and ma= false and ms= false and md= false{ m= false; } Poza tym było kilka mniejszych błędów, więc wysyłam cały kod GML //Zmienne W= keyboard_check(ord("W")); A= keyboard_check(ord("A")); S= keyboard_check(ord("S")); D= keyboard_check(ord("D")); //Poruszanie sie if(W and place_free(x,y-moveSpeed)){ y-= moveSpeed; mw= true; }else{ mw= false; } if(A and place_free(x-moveSpeed,y)){ x-= moveSpeed; ma= true; }else{ ma= false; } if(S and place_free(x,y+moveSpeed)){ y+= moveSpeed; ms= true; }else{ ms= false; } if(D and place_free(x+moveSpeed,y)){ x+= moveSpeed; md= true; }else{ md= false; } //Animacja if(mw= true or ma= true or ms= true or md= true){ if(m=false){ m=true; } } if(mw= false and ma= false and ms= false and md= false){ if(m=true){ m=false; } } if(m= true){ image_speed= 0.14; sprite_index= sHeroWalking; }else{ if(sprite_index!=sHero){ image_speed= 0.05; sprite_index= sHero; } } if(md= true){ image_xscale= -1; }else{ if(ma= true){ image_xscale= 1; } } O jacie dziękuje ale mam jeszcze 1 pytanie po co te nawiasy? () Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dester Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 O jacie dziękuje ale mam jeszcze 1 pytanie po co te nawiasy? () W dużym skrócie: Kod jest bardziej czytelny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 A tak naprawdę: W każdym innym języku musiałbyć zamknąć sprawdzaną treść w nawias. GM tego nie wymaga, ale na to pozwala. Tak samo ze średnikami. Skoro już tu jestem: Cały kod lepiej przemyśleć. te całe WD/WS/M nie są potrzebne jeśli się przemyśli kod. GML //Zmienne W= keyboard_check(ord("W")); A= keyboard_check(ord("A")); S= keyboard_check(ord("S")); D= keyboard_check(ord("D")); var _walk = W | S | A | D; //Co to znaczy wyjasnie pod kodem //Chodzenie if W{ if place_free(x,y-moveSpeed){ y-=moveSpeed; sprite_index = sHeroWalking; image_speed = 0.14; image_xscale = 1; } } else if S{ //else if oznacza ze sprawdzi S tylko jesli nie trzymamy W. Oznacza to ze trzymajac jednoczesnie W oraz S, idziemy w gore(W) if place_free(x,y+moveSpeed){ y+=moveSpeed; sprite_index = sHeroWalking; image_speed = 0.14; image_xscale = 1; } } if D{ if place_free(x+moveSpeed,y){ x+=moveSpeed; sprite_index = sHeroWalking; image_speed = 0.14; image_xscale = 1; } } else if A{ //Analogicznie do W/S if place_free(x-moveSpeed,y){ x-=moveSpeed; sprite_index = sHeroWalking; image_speed = 0.14; image_xscale = -1; } } //Animacja stania if !_walk{ image_speed= 0.05; sprite_index= sHero; } Wyjaśnienie lini _walk = W | S | A | D;: Kiedy piszesz W = keyboard_check(ord("W")); zapisujesz do zmiennej W odpowiedź na to czy W jest wciśnięte czy nie. Ta odpowiedź brzmi TRUE albo FALSE. TRUE to 1, FALSE to 0. Te liczby bitowo wyglądają tak*: TRUE: 0x00000001 //Liczba bitowa na TRUE FALSE: 0x00000000 //Liczba bitowa na FALSE W swoim kodzie używasz słowa and. Zamiast and można napisać &&. Innym testem jest lub czyli or które też można zapisać tak: ||. Gdybyś zapisał coś takiego: GML if keyboard_check(ord("W")) || keyboard_check(ord("S")){ //Jakis kod } To jakiś kod by się wykonał jeśli wciśniesz W lub S. Więc co oznacza | ? Samo, pojedyńcze | to takie "LUB" sprawdzane w bitach, a nie logicznie. Co to oznacza: Bity mają zera lub jedynki, z nich składają się wartości, z nich składają się liczby które zapisujesz w zmiennych. Na przykład tak bitowo wyglądają liczby 27 i 45: 27: 00011011 45: 00101101 Bitowe LUB oznacza, że łączymy te dwie wartości w jedną. Wygląda to tak: Jeżeli w pierwszej LUB drugiej liczbie jest 1, zapisz 1. Jeżeli w obu jest 0, zapisz zero. czyli 27 | 45 to: 00011011 00101101 ----------- 00111111 Tak jak widzisz jeżeli w jednej liczbie(lub w obu) jest 1, to zapisujemy 1. Okej, ale jak to się ma do var _walk = W | S | A | D; ? Jak już mówiłem, w każdej z tych zmiennych ( W S A D ) mamy zapisane 1 lub 0 w zalezności czy przycisk jest wciśnięty. Robiąc taką linijkę kodu, zapisujemy do _walk 1 jeżeli którykolwiek przycisk został wciśnięty oraz 0 jeżeli żaden nie został wciśnięty. Przykładowo trzymamy D, ale żaden inny przycisk: W = 0 = 00000000 S = 0 = 00000000 A = 0 = 00000000 D = 1 = 00000001 --------------------- _walk = 00000001 Pomyślałem, że jeśli dostajesz odpowiedź na tacy to lepiej żebyś się czegoś nowego nauczył :jezor: * - Uproszczenie, GM robi to troche inaczej. Doswiadczeni userzy nie bijcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dester Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 A tak naprawdę: W każdym innym języku musiałbyć zamknąć sprawdzaną treść w nawias (edit) Nie napisałem tego bo pytał się tylko o GML Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 No dobra, zaraz mi walniesz obszerną listę hipsterskich języków. Wszystkie największe / najpopularniejsze tego wymagają. Może skupmy się na temacie, a nie moim doborze słów? Edit: A co do informacji, mógłbyś dać mu złe zrozumienie programowania, mówiąc mu że to się robi tylko z powodów estetycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dester Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Edit: A co do informacji, mógłbyś dać mu złe zrozumienie programowania, mówiąc mu że to się robi tylko z powodów estetycznych. W GML robi się to z powodów estetycznych, albo żeby ćwiczyć przyzwyczajenia. Tak jak ; oraz ==. Ale z tymi najpopularniejszymi językami to masz rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi