MetalowyNerd Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Witam. Nie mogę nigdzie znaleźć takiej prostej rzeczy. Jak zapisać tabelę do pliku? Wiem, jak ją stworzyć, ale chciałbym jej wszystkie zmienne zapisać do jakiegoś pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 tabele raczej jest ciężko bo trzeba samemu zadbać o jej zapis. Za to ds_grid albo też inne struktury mają wbudowane sposoby ich zapisywania. ;) ds_grid_write() ds_grid_read() ds_list_write() ds_list_read() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MetalowyNerd Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Hmm, dzięki za pomoc, ale podasz mi jakiś przykład użycia tego? xd bo niby już same nazwy mówią, ale jak to wygląda na przykładzie zapisu do pliku na przykład "tabeli" o trzech wartościach liczbowych? Chodzi mi dokładnie o przykład tabeli/listy 3 zmiennych, które na początku program odczytuje z pliku, a po jego zamknięciu je zapisuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 GML //Odczyt lista=ds_list_create() if(file_exists("plikzapisu.dat")) { //Plik istnieje var file=file_text_open_read("plikzapisu.dat") var s=file_text_read_string(file) file_text_close(file) ds_list_read(lista,s) } else { //Plik nie istnieje lista[|0]=12 lista[|1]=34 lista[|2]=y } //Zapis var file=file_text_open_write("plikzapisu.dat") file_text_write_string(file,ds_list_write(lista)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi