Gibki Kaktus Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Witam, mam pytanie, czy wiecie jak zdjąć hasło z kompa nie znając go? I nie chodzi mi o hasło do windowsa, tylko do wpisania jeszcze zanim on się zacznie odpalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3r3se7ven Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Witam, mam pytanie, czy wiecie jak zdjąć hasło z kompa nie znając go? I nie chodzi mi o hasło do windowsa, tylko do wpisania jeszcze zanim on się zacznie odpalać. Z biosa? Wyjmujesz baterię cmosa na chwilę i wraca do default. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Dokładnie. Ja to nawet umieszczę mini poradnik w razie jakbyś nie wiedział o czym seven mówi: Bateria znajduje się na płycie głownej, jest duża i płaska. Otwórz komputer i nie będzie problemu z jej zlokalizowaniem. Z tego co się orientuję, zawsze jest blisko południowego mostka, więc będzie zawsze gdzieś blisko około tego miejsca widocznego poniżej: W przypadku laptopa w zależności od jego modelu możesz mieć bezpośredni dostęp do bateri po otworzeniu jednej z klapek pod spodem urządzenia(jeżeli tak jest zbudowany, w niektórych możesz musieć rozkręcić całą podstawę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3r3se7ven Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (...) W przypadku laptopa w zależności od jego modelu możesz mieć bezpośredni dostęp do bateri po otworzeniu jednej z klapek pod spodem urządzenia(jeżeli tak jest zbudowany, w niektórych możesz musieć rozkręcić całą podstawę) W tym wypadku gdzieś obok bakterii jest zworka (poszukaj w manualu płyty), która dzieli obwód, i dodatkowo przy samej kości biosu jest zworka do resetu, trzeba ją wyjąć, zewrzeć połączenie fabryczne i włożyć zworkę z powrotem. Jeśli wsadzisz ją w zwarte "manufactury default" to bios będzie wracał do ustawienia fabrycznego po restarcie zasilania. Używa się tego (zworki na default) w terminalach czy innych sprzętach gdzie wznowienie następuje z niedostępnego nośnika tak żeby użytkownik tam nic nie napsuł świadomie bądź nieświadomie. Podstępni operatorzy obrabiarek zdejmują to zabezpieczenie żeby sobie z pulpitu frezarki poklikać w przeglądarce ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Wielkie dzięki, nie musieliście mi tłumaczyć gdzie co jest :D Po prostu zapomniałem o możliwości wyjęcia baterii XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3r3se7ven Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Wielkie dzięki, nie musieliście mi tłumaczyć gdzie co jest :D Po prostu zapomniałem o możliwości wyjęcia baterii XD Trzeba łopatologicznie. "codziennie zmieniam hasło, a mimo to wszyscy w biurze się logują na mój profil i rozsyłają głupoty!" "hmmm - odklej post it z hasłem z monitora?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi