Hawaxi Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Witam, W pokoju tworzy mi się pełno tych samych obiektów obj_black one się przemieszczają i czasami na siebie nachodzą. Chce aby po kliknięciu lpm obiekt na wierzchu się usuwał. W create: GML depth = irandom_range(1,999999); lista = ds_list_create(); W left pressed: GML ds_list_add(lista,depth); ds_list_sort(lista, true); //sortuj najmniejszy ---> najwiekszy global.szukam = ds_list_find_value(lista,1); // 1- najmniejszy if depth = global.szukam { instance_destroy(); global.szukam = 0; } W tym kodzie muszę klikać 2 razy lpm (nie wiem dlaczego), do tego czasami nawet obiekty nie na wierzchu się usuwają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Masz mnóstwo pustych list, jak klikasz to tworzysz 1 element i usuwasz cały obiekt (razem z listą). Mam pytanie: ma usuwać się obiekt o najmniejszym depth czy obiekt o najmniejszym depth pod myszką? E:Jeżeli to pierwsze to potrzebujesz nowy obiekt. Powiedzmy ds_ctrl CREATE GML global.pq=ds_priority_create(); GLOBAL LEFT PRESSED GML with(ds_priority_delete_min(global.pg)) instance_destroy() i w twoim obiekcie wystarczy CREATE GML depth=irandom_range(1,999999); ds_priority_add(global.pq,id,depth); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaxi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 no właśnie chodzi o obiekt z najmniejszym depth pod myszką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 To obiekt ds_ctrl musi mieć największy depth (wykonać się ostatni) CREATE jak poprzednio BEGIN_STEP GML ds_priority_clear() END_STEP GML if (ds_priority_size()>0) with(ds_priority_delete_min(global.pg)) instance_destroy() w twoim obiekcie LEFT_PRESSED GML ds_priority_add(global.pq,id,depth); W CREATE usuń drugą linijkę Nie jestem pewien czy to zadziała, daj znać jak się zachowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaxi Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Super, wszystko śmiga dzięki za pomoc. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi