Gibki Kaktus Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Zrobiłem sobie taki kod na atakowanie i...nie działa. Czemu? Pierwszy raz się atakuje, a potem już nic, stan cały czas jest 0. //Step GML if pan.dystans=1 { if stan=1 then stan=2; if stan=2 { if image_index<koniec { image_index+=spd; } else { stan=3 } } if stan=3 { if image_index>0 { image_index-=spd; } else { stan=0 } } } //left pressed u pana GML if b.stan=0 then b.stan=1; Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Threef Spróbowałem poprawić czytelność tego bloku kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ale formatuj jakoś kod, proszę ;_; Jesteś pewny że stan dochodzi do 0 po wykonaniu tego pierwszego ataku? Jeśli tak, to może potem zmienia się pan.dystans? PS Nie musisz pisać "then" przed instrukcją warunkową I bardzo zastanawia mnie po co istnieje w ogóle stan 1 No i mógłbyś tu switcha użyć, zamiast kilku if-ów I parę innych pierdół, ale to już mniejsza z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Tak, dochodzi do stanu 0, bo cały czas go wyświetlam. Pan.dystans nie jest zmieniany nigdzie. Stan 1 jest do innych dystansów, a ponieważ w tym nie jest używany, to po prostu od razu przechodzi do 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 No to teoretycznie jakiś błąd występuje w left pressed obiektu 'pan'. Co to jest 'b'? Przypisujesz wcześniej tej zmiennej id tego drugiego obiektu? Może w którymś momencie przesłaniasz tę wartość? Albo może stan jest modyfikowany w jeszcze jakimś innym miejscu i ciągle ustawia go na 0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Podałem Ci cały kod broni. b to id broni u pana, jest ustawiana w create i nigdy nie jest modyfikowana. Stan też nie jest nigdzie zerowany.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 No nic, w takim układzie musiałbym zajrzeć do projektu, bo nic więcej z tych fragmentów wywnioskować nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasztet Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Mozhet byt', budet imet' szhimaya , potomu chto novyy i, veroyatno, adaptirovat'sya k vashey noge . I bolt dolzhen byt' nadezhno , potomu chto ona neset otvetstvennost' za travmy goleni . YA ne znayu, mnogo, no ya nadeyus', chto vy ne vnosit' putanitsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 a gdzie wracasz do stanu=1? Wracasz do niego chyba tylko wtedy gdy dystans jest prawdą a nie zawsze przecież tak musi być :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Lechu, do stanu 1 wracam podczas klikniecia myszka. Kod jest napisany w pierwszym poscie. Poza tym to dziala raz, a potem juz nie o.O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ale zmieniasz stan=1 gdy stan=0, a stan=0 wtedy gdy stan=3, a do tego wszystkiego pan.dystans musi być prawdą, w ogóle stan=1 jest do niczego w tym kodzie bo on po prostu zamienia się w dwójkę. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Napisałem to już wcześniej, dystans zawsze się zgadza, stan 1 jest używany w innych dystansach, a skoro tu nie jest potrzebny to od razu przechodzi do 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi