-[PhariseuS]- Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Ze wszystkich serwisów Google najwięcej uciechy jest zawsze z Translate. Pewnie słyszeliście o zabawie polegającej na przepuszczeniu jakiegoś tekstu przez Tłumacz kilka razy, w tę i spowrotem, na modłę zabawy w Głuchy Telefon przeinaczającej tekst coraz bardziej. Cóż, jakiś czas temu na /b/ znalazłem coś lepszego - tłumaczenia z somalijskiego na angielski. Jest tylko jeden "gimmick" - wpisywać "murzyńsko" brzmiące słowa i sprawdzić, czy coś to oznacza po angielsku. Co się stanie, gdy wpiszemy po somalijsku, dajmy na to... ooga booga doo mab waba albo beeb boob moob hab bądź baka laka maka kaka lub mój absolutnie ulubiony, ooga booga goob bagoo gooba Ciekawe w tym wszystkim jest to, jak chaotyczny i nieprzewidywalny jest ten system. Te same "słowa" mogą mieć kilkanaście różnych znaczeń, w zależności od kolejności słów, kontekstu oraz, najwidoczniej, "widzimisię" Tłumacza. Wrzucajcie lingwistyczne perełki, które znaleźliście :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Widziałem ten post. Zaloze sie ze jak wygoogluje "/pol/ learns somalian" to znajde. Yep, znalazlem. https://imgur.com/a/qcR58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-[PhariseuS]- Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą. Taa, mniej więcej wtedy to widziałem. Nie przeglądam /pol/, bo siedzą tam bigoci i niedorozwoje (na /b/ przynajmniej tylko niedorozwoje :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 w jednym ze zdań przetłumaczyło "kaka" na "Brazylia", więc to raczej żarcik (których pełno jest w google tłumaczu, zwłaszcza, od kiedy oddali tłumaczenia w ręce społeczności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi