DangBean Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 sami rzeźbicie? z jakichś darmowych zasobów? płacicie? każdy team ma muzykanta? no chyba nie yuma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 O dziwo nie ma czegoś takiego jak juma. Chyba że ktoś wykorzystuje jakiś popowy kawałek. Z muzyką jest dość łatwo. Jest bardzo dużo darmowej muzyki do wykorzystania w grach, a każda jest opatrzona odpowiednią licencją. W skrócie licencji są 4 rodzaje. Całkowicie darmowa, darmowa ale nie możesz gry sprzedawać, darmowa ale musisz dodać autora do creditsów, no i taka której nie możesz użyć. Oczywiście rodzaj licencji jest o wiele więcej ale to są najprostsze. Jeżeli chodzi o mnie to przez ostatnie 4 lata praktycznie nie zdarzyło mi się szukać muzyki. Albo obchodziłem się samymi dźwiękami, albo sam coś "komponowałem", a ostatnio współpracowałem z muzykami. Ogółem nie ciężko jest też znaleźć muzyków którzy za darmo zrobią muzykę do dobrej gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 chiptune.com Polecam Piotr Fronczewski ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 25 Lutego 2015 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 zazwyczaj muzycy ogarniają muzę dla kilka projektów naraz, ja od lat współpracuję z tym samym gościem (Chris Sinnott), TeeGee chyba do każdego projektu też od tego samego muzyka ma muzę (Rob Westwood? nie pamiętam) ogólnie to za muzę trzeba płacić, czy to % z zysków, czy faktycznie przelewem na konto chyba, że jakaś niedopasowana z licencją, że można używać w komerycjnym wykorzystaniu też ci pasuje ale tak jak threef mówi słabsi / mniej doświadczeni muzycy za free pewnie też się zgodzą zrobić do jakiejś obiecującej produkcji, w ramach "do portfolio" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mig7 Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Mi znajomy tworzy muzyke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi