pop44 Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Tak więc pisze sobie managera piłkarskiego i pasuje mi zrobić jedenastke graczy z okreslonymi wartosciami umiejetnosci. I jak zrobic, zeby po zsumowaniu umiejetnosci obu druzyn, wygrała ta z wieksza iloscia i opcjonalnie, aby mialy na to wplyw warunki losowe. Tak wiem, brzmi to strasznie ale jest pewnie stosunkowe proste :D jakies pomysly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DangBean Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Tak więc pisze sobie managera piłkarskiego i pasuje mi zrobić jedenastke graczy z okreslonymi wartosciami umiejetnosci. I jak zrobic, zeby po zsumowaniu umiejetnosci obu druzyn, wygrała ta z wieksza iloscia i opcjonalnie, aby mialy na to wplyw warunki losowe. Tak wiem, brzmi to strasznie ale jest pewnie stosunkowe proste :D jakies pomysly? Ja bym zrobił tak - niech każdy gracz ma swoją dyspozycję meczową: GML dyspozycja = random_range(umie*0.8, umie*1.2); sumujemy dyspozycje wszystkich graczy i mamy stan drużyny. Na początku gry trzeba pamiętać o randomize(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 No okej. Mamy postać. Ona ma różne cechy. GML (create) szybkosc=irandom(10); celnosc=irandom(10); Potem jak masz te 11 czy ile tam piłkarzy, sumujesz wszystko. Przyjmuje, że masz zapisanych piłkarzy do jakiejś tablicy GML for(i=0; i<11; i++) { suma_pkt[moja_druzyna]+=pilkarz.szybkosc; suma_pkt[moja_druzyna]+=pilkarz.celnosc; } No i potem wynik, razem z losową możliwością. GML suma_pkt[0] = punkty_jednej_druzyny; suma_pkt[1] = punkty_drugiej_druzyny; var los1 = irandom_range(-10, 10); var los2 = irandom_range(-10, 10); if( (suma_pkt[0] + los1) > (suma_pkt[1] + los2) wygrana_druzyna=0; else wygrana_druzyna=1; Szczerze. Pewnie ktoś znajdzie jakiś lepszy sposób. Ale co tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pop44 Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 dosyć ciekawe rozwiązania :) pokminie z tym i może cos z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi