Hawaxi Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Siemanko, Ostatnio robiłem grę i postanowiłem zobaczyć jak zadziała na androidzie wiec zmieniłem wszystkie przyciski na myszke ale mam pewien problem chce aby po dotknięciu guzika ze strałką w lewo postać ruszała się w lewo: GML key_left = -keyboard_check(vk_left); przy klawiaturze działało to świetnie ale na myszce już nie: GML key_left = -mouse_check_button(mb_left) && position_meeting(mouse_x,mouse_y,obj_left); przy guziku w prawo wszystko działa prawidłowo: GML key_right = mouse_check_button(mb_left) && position_meeting(mouse_x,mouse_y,obj_right); Napisze mi ktoś dlaczego przycisk w lewo nie działa??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Sprawdź co zwraca mouse_check_button(mb_left). Prawdopodobnie tylko wartości 0 i 1. Nie mam pojęcia czemu dajesz minus przed? Chcesz zrobić negację? Negację robi cię wykrzyknikiem. W twoim wypadku jeżeli mouse_check_button(mb_left) jest 1 (true) to robisz z tego -1 (false), a jeżeli jest 0 to próbujesz zrobić -0 a oba są false. Warunek zawsze będzie nie spełniony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi