orzechyarachidowe Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Wpisuje friction=50 i nic się nie dzieje. Wkleiłem wszędzie gdzie się dało a opcji mało bo kod ubogi. Więc wstawiłem w create, w step oraz przy każdym ruch. Niech ktoś mnie oświeci co jest nie tak. Mam Studio standard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 friction to zmienna którą ustalasz jak szybko WBUDOWANE zmienne ruchowe będą się zerować. speed, vspeed, hspeed Te 3 zmienne służą do automatycznego poruszanie sie z wybrana predkoscia. Friction bedzie te wartosci zmniejszac co step. Friction wystarczy ustalic raz w create. Zapewne wykorzystujesz go do czegos do czego sie go nie uzywa. Wklej kod czy cos, jesli nadal masz problem. I uzyj tagow [.gml][./gml] (bez kropek) aby lepiej wygladalo: GML //Przykladowy kod w celach prezentacyjnych. if place_free(x,y+1) then y++; if a=b { c=b*a; room_goto_next(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechyarachidowe Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Dzięki, dzięki twoim radom w pewnym stopniu poradziłem sobie z tą funkcją, jednak nie działa tak jak chciałem ;c Chodziło o ładne zwalnianie postaci, w chodzie w mniejszym stopniu a w biegu dłużej by wszystko ładnie wyglądało, jednak friction więcej mi napsuło w kodzie niż pomogło ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi