Gibki Kaktus Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Mam pytanie odnośnie wczytywania z plików ini. Czy da się wczytywać z pomocą tablic? Chodzi mi o coś takiego: GML j=ini_read_real('Dane','j','' ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Cóż, zapisze to na pozycji i dane wpisane pod kluczem "j" Tablicę można zapisać ale inaczej, oto przykład: (załóżmy że to tablica z 10 pozycjami) GML (zapisywanie) ini_open("test.ini"); for(var i=0; i<10; i++) { ini_write_real("dane","tab"+string(i),tablica); } w efekcie w pliku ini wpisze sie serię danych pod kluczami "tab0" "tab1" "tab2" "tab3" "tab4"... etc. które będą miały w sobie dane z pozycji tablica[0], tablica[1] .... etc. Teraz odczytywanie tej tablicy: GML (wczytywanie) ini_open("test.ini"); for(var i=0; i<10; i++) { tablica = ini_read_real("dane","tab"+string(i),-1); } To na tej samej zasadzie odczyta dane i je zapisze na odpowiedniej pozycji. W tablica[0] wpisze dane spod klucza tab0, w tablica[1] wpisze dane spod klucza tab1. Etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 GML j=ini_read_string("Dane","j"+string(i),'' ); j[2]=ini_read_string('Dane','j[2]','') Działa tylko jak wpiszę drugie, jak pierwsze to nie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 A jak zapisujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Piszę od razu w notatniku, a mam tak: GML [Dane] j[1]='Chlop' j[2]='Chlop' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Ja pier#### trzymajcie mnie ludzie, bo nic mnie dziś nie przygotowało na taki poziom głupoty. (Chwiejną cierpliwość dzisiaj mam.) Nic dziwnego że Ci nie działa jak wpisujesz ręcznie i ręcznie wpisujesz w innym systemie niż sposób w jakim normalnie zapisujesz/odczytujesz. kod GML j=ini_read_string("Dane","j"+string(i),'' ); Odczytuje kod zapisany tak: "j0" "j1" j2" "j3" a ty wpisujesz "j[0]" "j[1]" "j[2]" "j[3]" jezeli chcesz odczytywac z nawiasami to dodaj nawiasy do nazwy klucza GML j=ini_read_string("Dane","j["+string(i)+"]",'' ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Jezu, sorki. Jestem jużdziś jakiś nie przytomny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi