kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Mam taki problem. Mam (mam nadzieje że dalej tak jest) dwa systemy na lapku. Ubuntu 12.10 i Win7. Kumpel mi coś grzebał na sesji gościa pod moją nieobecność i teraz nie mogę włączyć kompa, bo nie widzi systemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Stare Ubuntu - Upgrade do 14.04 Jeśli na sesji gościa, nie powinien wywalić Bootloadera (chyba, że root?) Zobacz w BIOS / EFI jak masz bootowanie (i jeśli to EFI w co wątpię, bo masz Win7 - czy Secure Boot wyłączony) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Mam 1 HDD,2 USB,3 ODD,4 FDD, 5 LAN Odpala LAN. Nie podoba mi się to, ściągam boot-repair-disk, może to coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Jak nic nie pomoże, to wsadź to Pendrive jakiegoś Linuksa LiveCD i zobacz czy dane są na dysku Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Cholera, mam unallocated. Na całym dysku. Da się to odzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 1) Najlepiej korzystać z LiveCD (ale to wiadomo) 2) Jak on tego dokonał z konta gościa? dafuq 3) http://nfsec.pl/root/3058 Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Mam tylko jeden dysk w laptopie, uruchamiam boot-repair-disk z pendrive. Czy mogę podłączyć drugiego pendrive'a z testdisk'iem i użyć go do naprawy, czy to zmniejszy moje szanse na odzyskanie danych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 http://paste.ubuntu.com/7170735/ To jest moje podsumowanie E:Przepraszam za double ale jestem trochę zdenerwowany i nie trafiłem w dobry guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Chodzi o to, by nadpisywać danych Jeśli można wiedzieć to: - czy masz jakieś "pliki" w /dev/sda*? - Jak wygląda SMART u ciebie (w Ubuntu jest aplikacja "Dyski" [Palimpsest]) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Nie mam teraz dostępu do uuntu. Mam tylko ten boot-repair-disk. Mam pliki w /dev/sda* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Zakładam (teoretycznie), że wykrywa on partycje Zakładam też, że problemem nie jest fizyczna awaria, a po prostu system plików się posypał (dość częsta awaria, gdy jest komputer wyłączony na chama [może nie częsta, ale zdarza się]) Spróbuj użyć fsck /dev/sda1 Pod sda1 podkładaj kolejne partycje. Jeśli wywali jakiś błąd, to go wklej; jeśli się pyta coś na zasadzie "Fix" to potwierdzaj Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 No such file or directory. Zapewne nie istniejące urządzenie? E:Mam stację (XP) na którą powinno mi się to wszystko pomieścić, jeśli dałoby się to przez sieć słać. E2:Wyłączałem kilka razy kompa na chama. Ubuntu mi się wieszało tak, że nie reagowało na nic. Działo się to nieraz po tym jak go obudziłem z trybu uśpienia i tak po kilku minutach pracy kompletnie się wieszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 W teorii istniejące Pewnie zostaje tylko odzyskiwanie testdiskiem Fervi PS. Napisz na Dug.net.pl, tam będą lepiej ogarnięci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Dualboota ci mogło wywalić. Spróbuj go przywrócić korzystając z livecd ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Mam cały dysk oznaczony jako niezaalokowany , próbowałem gruba przywracać, ale to spełzło na niczym. E:Podobno urandom chodził przez kilka sekund. E2:Testdisk wykrył wszystkie moje partycje. Teraz będę próbował odzyskać je. E3:Naprawiłem ;) Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 29 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Zaktualizuj se Ubuntu Mówiłem na początku, byś testdiskiem to zrobił ;P Niestety nie znam tego programu hiper-dobrze. Ale cieszymy się, że żadne dane nie zostały utracone Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi