kudlatty Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Hej! Mam problem z płynnym rozpędzaniem się postaci. Chcę, aby moja postać po naciśnięciu klawisza płynnie się rozpędzała, a po zwolnieniu klawisza płynnie wytracała swoją prędkość. Da się to jakoś zrobić? W góry dzięki kudlatty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 W <Left> czy jakiego klawisza używasz dajesz coś w tym stylu (pseudo-GML) if (hspeed<wartość maksymalna){ hspeed +=hspeed+przyspieszenie } self.moving = true; W step natomiast coś takiego if hspeed>0{ hspeed -= tarcie } else {hspeed +=tarcie} Dodatkowo coś takiego, aby uniknąć ślizgania się postaci po puszczeniu klawisza: Released <left> self.moving = false Teraz wracając do step: if not moving { var prog = 0.5 if ((hspeed < prog) && (hspeed > 0)){ hspeed = 0 } else { if ((hspeed > -prog) && (hspeed < 0)){ hspeed = 0 } } } Zabezpieczy nas to przed ślizganiem się postaci po puszczeniu klawisza gdy postać rusza się na tyle wolno żeby "tarcie" nic nie robiło. Próg trzeba dostosować - jego wartość zależy od różnych czynników i najlepiej dobrać wartość eksperymentalnie. //edit: Podobnie robisz dla vspeed jeśli to ma być gra top-down. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatty Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 A,co to jest var prog = 0.5? Bo przy starcie gry wywala mi : Unexcepted symbol in expression? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 To jest próg poniżej którego szybkość jest tak mała, że postać mogłaby równie dobrze stać. Tak jak mówiłem - najlepiej dobrać to eksperymentalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlatty Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Dzięki, problem rozwiązany;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkhog Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Nie ma sprawy ;). Akurat wiedziałem jak to zrobić, bo musiałem podobny problem w swojej platformówce rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi