R.o.b Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Cześć! Od kilku dni zacząłem robić grę typu shot'em up. Po zrobieniu grafik itd. napotkałem niewielki problem. Chciałbym, aby przeciwnicy, byli tworzeni w odstępach ok 1-2 sekund na górze ekranu. Ułożyłem sobie taki kod w stepie: GML if ready=1{ switch (turn) { case 1: ready=0 alarm[0]=30 continue; case 2: ready=0 alarm[0]=30 continue; //[...] case 6: ready=0 alarm[0]=30 instance_create(145,15,obj_enemy1_blue); continue; // i tak dalej...</span> i kod w alarmie:GML turn+=1; ready=1; Kod działa poprawnie, tylko wstawianie kolejnych fal przeciwników jest czasochłonne i mało praktyczne. Chciałbym, aby ten system był prostszy i prawdopodobnie mnie obciążający system. Poczytałem w internecie, że mógłbym spróbować zrobić tablicę dwuwymiarową i z niej odczytywałbym pozycję, typ i czas w którym mają się pojawić przeciwnicy, ale nie wiem jak się za to zabrać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Nie czaje tego kodu ;) Case 1 i 2 robią to samo a 6 spawnuje tylko 1 przeciwnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.o.b Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Tak, wiem kod dziwny. Jest to fragment, 1-5 nic nie robi (pusta fala), dopiero 6 i kolejne, których nie wkleiłem spawmuja przeciwników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Zamiast wpisywać to samo po kolei robisz: case 1: case 2: case 3: case 4: case 5: //twoj kod break; Czytelniej i szybciej :) A co do samego spawnu to bym nie robił fali na switchu tylko zrobił skrypt spawnujący przeciwnikow i ich ilość w zależności od numeru fali. Miałbyś wszystko w kilku linijkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.o.b Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Chyba rozumiem. Czyli mógłbym zrobić alarm, który co x czasu zwiększałby mi zmienną turn o 1 i sprawdzanie, np. przy fali 10 spawmuje mi przeciwnika nr 2 w miejscy x,y, tak? Byłoby to czytelniejsze itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Tak :) Robisz w alarmie coś w stylu GML repeat(numer_fali *ilość przeciwników) { instance_create(obiekt_przeciwnika,x,y); } numer_fali+=1; //lub numer_fali++; jesli robisz w studio alarm0=czas_fali; Nie jestem pewny co do kolejności argumentów w instance_create. Dawno nie siedziałem w gmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 piszesz o falach , ale chyba niechcesz fale spawnowac w tym samym czasie nie? by w 1 stepie naspawnowac naprzyklad 10 enemy.(to zrobi ci kod adama :) ) piszesz tez "Chciałbym, aby przeciwnicy, byli tworzeni w odstępach ok 1-2 sekund na górze ekranu" to mozesz uzyc GML alarm[0]=irandom_range(_czas_min*room_speed,_czas_max*room_speed);w alarm 0 a sam siebie bezdzie aktywowal co _czas_min az _czas_max sec dalej chces cos v rodzaju RTYPE (kdzie enemy z kazdo gro bylii na tym samym miesjcu a ruszali sie po tej samej droze) lub wystarczy random? jezeli RTYPE to mozesz uzyc do kontroli spawnu zmiennej current_time a do odzyskiwania wartosci zmiennych( _fala, ilosc_enemy, _ pozycje_x,...) czytanie z file( ini, bin) zaleznie na skomplikowanosci projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Ja bym jeszcze czas obliczał uwzględniając numer fali, bo przy większych ilościach to GM (wersje < Studio z YYC) nie wyrobi przy tylu obiektach, albo dawałbym następną falę po zniszczeniu wszystkich przeciwników z poprzedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi