Minecrafcik Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Witam. Mam pewien problem, mianowicie chciałbym zrobić tak, by w grze top down lub 2d, na jedno wychodzi, obiekt którym będzie rzucała postać (np. udko kurczaka ;) ) obracał się sam w locie. Szukałem ale nie znalazłem. Pomoże ktoś? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 jeśli ma się obracać sam obrazek, to w stepie wystaczy image_angle+=1, jeśli ma lecieć po kole (jakaś tam grawitacja) to vspeed+=0.01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minecrafcik Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Wszystko gra, dziękuję bardzo :P A dałoby się jeszcze zrobić tak żeby prędkość obracania była losowana w jakimś zakresie? Bo teraz każdy pocisk, kiedy upadnie, to leży położony w tym samym kierunku. Np. raz byłoby image_angle+=1, a podczas następnego rzutu wylosowałoby się image_angle+=4, najlepiej załóżmy od +1 do +10? Trochę nakręciłem ale mam nadzieję że każdy zrozumie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Create obiektu: predkosc_obrotu=irandom_range(1,10) Step: image_angle+=predkosc_obrotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Przy takim czymś co napisał szmalu będzie to wyglądać bardzo nienaturalnie. Lepiej zmieniaj predkosc obrotu (to co szmalu dał w create) w jakims alarmie np co 0,5 - 1 sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minecrafcik Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Zrobiłem trochę inaczej na podstawie tego, ale działa, dziękuję za pomoc... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi