MatiZZek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Witajcie jak zrobić strzelanie ? ob w faq nie ma chyba ze jestem slepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 najprościej jest chyba tworzyć pocisk któremu dajesz później odpowiedni kierunek i szybkość GML (step) if(mouse_check_button_pressed(mb_left)) { o=instance_create(x,y,o_pocisk) o.direction=direction o.speed=10 } E. Co do FAQ to jest 17 punkt. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatiZZek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 najprościej jest chyba tworzyć pocisk któremu dajesz później odpowiedni kierunek i szybkość GML (step)if(mouse_check_button_pressed) { o=instance_create(x,y,o_pocisk) o.direction=direction o.speed=10 } E. Co do FAQ to jest 17 punkt. ;P ee klikam spacje i nie strzela :( wyskakuje error: GML ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Keyboard Event for <Space> Key for object object0: Error in code at line 1: if(mouse_check_button_pressed) ^ at position 4: Unknown variable mouse_check_button_pressed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zapomniałem dać mb_left w warunku sorry już poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 GML if(mouse_check_button_pressed(mb_left)) EDIT: Byłeś szybszy :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatiZZek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zapomniałem dać mb_left w warunku sorry już poprawiłem.Znowu jakiś error ;/ ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Keyboard Event for <Space> Key for object object0: Error in code at line 3: o=instance_create(x,y,o_pocisk) ^ at position 24: Unknown variable o_pocisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Bezmyślne kopiowanie kodu i jego efekty. Zamiast o_pocisk wpisz nazwę obiektu, który jest pociskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatiZZek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Bezmyślne kopiowanie kodu i jego efekty. Zamiast o_pocisk wpisz nazwę obiektu, który jest pociskiem. I nic sie nie dzieje ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Nie możliwe... Ja tak zawsze robię strzelanie i działa chyba że nie ustawiasz direction w graczu w takim wypadku pocisk powinien iść w prawą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatiZZek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Nie możliwe... Ja tak zawsze robię strzelanie i działa chyba że nie ustawiasz direction w graczu w takim wypadku pocisk powinien iść w prawą stronę. http://speedy.sh/fgpak/game1.gm81 To ta moja gra strzelanie jest pod ctrl i zobacz ze nie bije ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 of Keyboard Event for <Space> Key i if(mouse_check_button_pressed(mb_left)) Serio? czytasz chociaż jak kopiujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 nie napisałeś nigdzie wcześniej że strzelasz ctrl, więc zrobiłem pod Lewy Przycisk Myszy, jak chcesz mieć pod controlem to musisz zamiast (mouse_check_button_pressed(mb_left)) dać (keyboard_check_pressed(vk_control)) i daj to w step. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 jak bys czytal GML to bedziesz wiedzal, ze stzrelanie jes dozwolone tylko kdy... jest event keyboard CTRL + left mouse tak mozna kdy chcesz alternatyvne strzelanie:) jak ma strzelac tylko na CTRL to wyrzuc if(mouse_check_button_pressed(mb_left)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatiZZek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 nie napisałeś nigdzie wcześniej że strzelasz ctrl, więc zrobiłem pod Lewy Przycisk Myszy, jak chcesz mieć pod controlem to musisz zamiast (mouse_check_button_pressed(mb_left)) dać (keyboard_check_pressed(vk_control)) i daj to w step.Ok dziala ale jak sie porusze to w inny kierunek strzela :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Oj, smutne. Polecam użyć/znaleźć mózg, a potem przeczytać dokumentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 To poruszanie zrób na hspeed, a nie na samym speed i wtedy nie będziesz musiał zmieniać kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi