Sylvan Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam, mam kłopoty z dodaniem animacji biegu do postaci. Stworzyłem postać przy pomocy 2 sprite'ów: korpusu i nóg. Nogi połączyłem do korpusu przy pomocy komend "x=obj_player.x" itd. Dodałem teraz animację biegu w czterech kierunkach. Problemem są animacje biegu w 3 kierunkach. Dodaję tutaj kod do stepu: GML //Polaczenie nog z korpusem x=obj_player.x; y=obj_player.y; //animacje aktywowane poprzez wcisniecie klawiszy if keyboard_check(ord("A")) { image_angle=180 image_speed=0.4 } else { image_speed=0 } if keyboard_check(ord("D")) { image_angle=0 image_speed=0.4 } else { image_speed=0 } if keyboard_check(ord("W")) { image_angle=90 image_speed=0.4 } else { image_speed=0 } if keyboard_check(ord("S")) { image_angle=-90 image_speed=0.4 } else { image_speed=0 } Przy wciśnięciu "S" animacja, prędkość i kierunek działa poprawnie. Przy 3 pozostałych kierunek zostaje, ale prędkość animacji zatrzymuje się. Dodam, że zawsze ostania funkcja (w tym przypadku S) zawsze działa poprawnie, bo próbowałem zmieniać kolejność i zawsze działała ostatnia funkcja if. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzynasty Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 problemem jest tu else, najprościej: GML //Polaczenie nog z korpusem image_speed=0; x=obj_player.x; y=obj_player.y; //animacje aktywowane poprzez wcisniecie klawiszy if keyboard_check(ord("A")) { image_angle=180 image_speed=0.4 } if keyboard_check(ord("D")) { image_angle=0 image_speed=0.4 } if keyboard_check(ord("W")) { image_angle=90 image_speed=0.4 } if keyboard_check(ord("S")) { image_angle=-90 image_speed=0.4 } lub if zaprzeczenie wszytkich 3 warunków ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylvan Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 No fakt, dopiero poznaję logikę działania Game Makera. Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi