LionX Dagger Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 Cze mianowicie mam taki problem bo kod który napisałem nie chce poprawnie działać if keyboard_check_pressed(vk_backspace) { volue/=10; round(volue); }; zamiast zaokrąglić mi zmienną volue i po dzielenia zmazać po przecinku pozostałe bzdety zostawia mi w volue wartości zmiennoprzecinkową tak jakby "round(volue);" w ogóle nie działało. pomocy ^^ Edit: spróbowałem też if keyboard_check_pressed(vk_backspace) volue/=10; else if keyboard_check_released(vk_backspace) round(volue); w nadziej że kolejności coś da ale nic wciąż nie działa -_-' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 volue = round( volue ); Chyba rozumiesz o co chodzi? Samo round zwraca zaokraglona wartosc podana jako argument... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 4 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 wielkie dzięki "Nicolas" na bank masz miejsce w kreditsach bo już nie raz mi pomogłeś przy tym projekcie ale on jest narażę tajemnicą zdradzę tylko że to nie będzie gra a program. Dziś postanowiłem do niego powrócić (mam nadzieje że go wreszcie skończę ^^) Edit: Dobra ja jak zwykle zamknę temat za wcześnie :jezor: Pojawił mi się problem którego ja głupi nie przewidziałem jak sama nazwa wskazuje round oznacza zaokrąglenie a ja bym chciał żeby nawet gdy volue ma np. wartości 9.99 to zamieni go na 9 a nie na 10 proszę POMOCY!!!!!! ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 Ludzie, masz manual. round(x) Returns x rounded to the nearest integer. floor(x) Returns the floor of x, that is, x rounded down to an integer. ceil(x) Returns the ceiling of x, that is, x rounded up to an integer. EDIT Oj, nie zdenerwowałeś. Ale wiesz, czasami trzeba tylko pomyśleć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 4 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 dobra dzięki tymon i sorka że cię zdenerwowałem ^^ tym że nie przeczytałem najpierw help’a ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi