Pablo-GM Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam , problem z którym walczę od dłuższego czasu przedstawia się w sposób następujący: Mam 4 obiekty odpowiadające slotom plecaka , każde z nich podpinam pod view , aby podążały za kamerą . Dochodzi do tego obiekt oDynamit , który jest jednym z tych , który można podnieść, gdy klikam na niego prawym przyciskiem myszy jego pozycja zmienia się tylko raz , natomiast według mojego założenia powinien poruszać się wraz ze swoim slotem(troszeczke masło maślane , lecz nie jestem w stanie inaczej , dokładniej tego opisać) . kod obiektu oDynamit: GML Create: w_plecaku=0 Right Pressed: if w_plecaku = 0 { scr_do_plecaka()//skrypt ktory bedzie nam wsadzal przedmioty do plecaka, o tym za chwile } else if w_plecaku = 1 { scr_na_ziemie()//ten skrypt wyrzuca nam przedmiot z plecaka na ziemie } skrypt do plecaka: GML if global.pelny_plecak1 = false//pytanie czy to miejsce w plecaku jest pelne { x = o_plecak1.x; y = o_plecak1.y;//to przenosi widok miecza do plecaka w_plecaku = 1;//zmienna ktora mowi ze przedmiot jest w plecaku global.pelny_plecak1 = true;//ta zmienna to niespodzianka co? mowi ze to miejsce w plecaku jest 'pelne' wiecej w dalszej czesci postu. persistent = true;//to ci sie przyda jesli twoj rpg ma wiecej roomow niz jeden. } else if global.pelny_plecak2 = false { x = o_plecak2.x; y = o_plecak2.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak2 = true; persistent = true; } else if global.pelny_plecak3 = false { x = o_plecak3.x; y = o_plecak3.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak3 = true; persistent = true; } else if global.pelny_plecak4 = false { x = o_plecak4.x; y = o_plecak4.y; w_plecaku = 1; global.pelny_plecak4 = true; persistent = true; } oraz dla przykładu jeden ze "slotów" GML Create: global.pelny_plecak1 = false; global.pelny_plecak2 = false; global.pelny_plecak3 = false; global.pelny_plecak4 = false; End Step: x=view_xview+221 y=view_yview+443 Draw: draw_sprite_ext(sprite_index,image_index,view_xview+221,view_yview+443,1,image_yscale,0,c_white,image_alpha) Doskonale zdaje sobie sprawę , że problem leży w fakcie kliknięcia prawego przycisku myszy na obiekt Dynamitu , po czym pozycja zgodnie ze skryptem zmienia się tylko raz , niestety nie potrafię tego w żaden sposób zreperować, aby np zmieniała się co step czy coś w tym stylu . PS Korzystam z przykładu plecaka DavidaDark Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Dodaj do o_plecakX zmienną obj i w niej trzymaj id obiektu który jest w tym slocie, a w step obj.x=x obj.y=y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Niestety Twoje rozwiązanie nie przyniosło oczekiwanego efektu , może wynikła tu moja ułomność , może coś źle zastosowałem ale szczerze wątpie , dalej proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 9 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Raczej to nie ma prawa nie działać, może nie przypisujesz id obiektu do zmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi