FanXX Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość narysowania konsoli DOS'u w oknie GM'a z bibliotekami lub bez, słyszałem o FreeDOS ale odpada, nie mogę odszukać jakiegoś poradnika. Chodzi o to aby DOS był widoczny w tym oknie. Co poradzicie? PS: Oglądałem ten temat też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Chcesz zrobić emulator DOS'a, czy odpalić commandline? Z tego co wiem to chyba niemożliwe, pamiętam DLL, który odpalał równolegle cmd, ale tego pewien nie jestem Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Może spróbuj dll'a ediepl? https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=26375 Z tym, że będziesz musiał samemu rysować tekst i go wczytywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Tyle że mu chodzi o rysowanie w oknie GM'a, a z tym może być problem, można by napisać dll który by miał własne, niewidzialne okno, i był pośrednikiem strumieni i/o. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 A bo ja myślałem że ten dll przekierowuje strumień wyjścia :P Mogę zrobić coś takiego, ale w .NET więc nie wiem czy autorowi będzie pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Hmm, nawet nie pamiętam jak działa tamten dll, ale wątpię żeby grzebał coś przy strumieniach, właściwie to może zrobię coś w c++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Pasowała by mi każda możliwa - wasza opcja. Już nieraz zajmowałem się C++, chodzi tu o wyświetlanie informacji dosowych coś na zasadzie chatu, z tego co sie orientuje opcja Utermiko i ediepl by pomogła, znam funkcje na operowaniu dosem ale nie mam pojęcia o Frameworku. Bardzo bym był wdzięczny, za każdą pomoc. Co do Fevi: To połączyć to z tym, bo DOS ma funkcje takie, których GM nie ma, a nie chciałbym aby okno się chowało ale było widoczne w game makerze. Nie wiem od czego zacząć, aż głowa mnie boli jak się zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 W sensie chodzi mi o to, że napiszę dll'a ale żeby go odpalić to użytkownik musi mieć zainstalowany .NET Framework. Ty będziesz musiał tylko wyświetlać tekst który zwróci wiersz poleceń (np. przez draw_text) czyli scrollowanie itp. musisz sobie sam napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 W sensie chodzi mi o to, że napiszę dll'a ale żeby go odpalić to użytkownik musi mieć zainstalowany .NET Framework. Dziś można tak powiedzieć że prawie każda aplikacja działa na NET, praktycznie każdy użytkownik to ma, gorzej by było z OpenGL. Byłbym wdzięczny jeśli Utermiko by tobie nie sprawiło to większych problemów. Pisanie DLL jest na wysokim poziomie niestety. "Dla mnie" kto pisze DLL'e jest bardzo dobrym programistą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 wtf. co ma opengl do .net i wiersza poleceń xD Co do pisania dlli to napisałem sobie DotNetGMCrossover i pisanie w .NET dla GM'a jest banalne. Wystarczy znać trochę c# lub jakiś inny .net'owy język. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Hmm, mam problem, czy da się w ogóle pobrać dane z wyjścia(nie wejścia) konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja czytam wyjście asynchronicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Chodzi mi o sytuacje gdy odpali program(polecenie, lub cokolwiek innego) pod tą konsolą, i to co wypisze trafia do wyjścia, niestety nie mogę tego ogarnąć, a http://msdn.microsoft.com/ u mnie nie działa o.0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Masz dll'a: https://gmclan.org/up8194_3_dogmdos.html W środku przykład gm 8 i 8.1, skrypty i dllki. cmd_init(); //odpalasz konsolke cmd_write(komenda); //wpisujesz komende do konsolki cmd_read(); //czytasz co konsola zwrocila, najlepiej umiescic to w step. zwraca stringa cmd_free(); //zamyka konsolke i zwalnia dll @EDIT Wymaga .NET Framework 4 @ediepl Łap source: http://pastebin.com/28pqJAkp. Napisane w c#. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Masz dll'a: https://gmclan.org/up8194_3_dogmdos.html W środku przykład gm 8 i 8.1, skrypty i dllki Bardzo dziękuje, za raz rozkminie działanie biblioteki i dam edit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Hmm, potrzeba jakiegoś redistra? bo woła o msvcr110.dll, a jak sam plik dodam to woła o kernel32.dll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Widocznie tak. Nie wiem czy da się binarkę c++/cli bez tego dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Hmm, wejdź w Configuration Properties -> C/C++ -> Code Generation i w zakładce Runtime Library zmień na Multi-threaded (/MT), powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Hmm, wejdź w Configuration Properties -> C/C++ -> Code Generation i w zakładce Runtime Library zmień na Multi-threaded (/MT), powinno zadziałać. error D8016: '/clr' and '/MT' command-line options are incompatible Niestety w c++/cli nie da się :( @EDIT Wyjaśnienie If you are using the /clr compiler switch, your code will be linked with an import library, msvcmrt.lib. The import library references a new library, msvcm80.dll, which provides a proxy between your managed code and the native CRT. You cannot use the statically linked CRT ( /MT or /MTd options) with /clr. Use the dynamically-linked libraries (/MD or /MDd) instead. W skrócie: msvcm80.dll jest przejściówką pomiędzy kodem zarządzanym a nie zarządzanym. @EDIT2 Spróbuj dać te dll'ki: https://gmclan.org/up8194_3_dlle.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Przepraszam że się wtrącam ale to w jaki sposób się komunikujecie mnie przeraża. (Binarce, Code, Konfiguracje, Dlle ) omg70% tych dialogów to jak chińczyk i ja :) Zobacze czy da się coś wykąbinować, cały czas mysle i "niczym" tworze. @Edit: dodałem dodatek to tego dll'a dosowego - taki slide room co się myszką przesuwa, to zastąpi scrool lock, zobacze co wyjdzie dalej z wpisywaniem komend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Mam się rozumieć, że działa tak? Ten przykład robiłem na szybko żeby tylko pokazać jak to mniej więcej wygląda. Kiedyś zrozumiesz to wszystko :P Dla mnie kiedyś to też była czarna magia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 U mnie nie działa, chyba potrzebny jest redistributable 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 A masz wgranego .Net Framework ? Utermiko zrobił na tą wersje. Mi działa doskonale i jestem tobie Utermiko wdzięczny za to :) Dzięki tez ediepl za ogromne chęci i docenie to na przyszłość. Pozdrawiam, temat ciągle aktualny jest bo moze sie duzo zmienic jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 @ediepl Być może, bo kompiluje przez vs 2012. Jak masz VS 2010 to możesz spróbować skompilować u siebie jeśli masz czas. Source: https://gmclan.org/up8194_3_DotNetGMCrossoversrcvfram40.html @FanXX Jaką masz wersję visual c++ redistributable? @EDIT Przecież redisty 2012 działają na XP, niżej link. Także jeśli chcesz aby u kogoś innego odpaliło to musi mieć zainstalowane: Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2012 Update 1 .NET Framework 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Chodzi mi o to, że DOS != Komendy CMD Robiąc emulator DOS powinieneś w zasadzie emulować CPU, tudzież odpalać (ale to gorsza możliwość) przez CMD, a Linia Komend jest wbudowana w Windowsa i nie jest DOS'em (chociaż w jakiś sposób nawiązuje do niego) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Jemu chodziło po prostu o przekierowanie strumienia IO z wiersza poleceń, nie o emulator DOS'a (chociaż pierwszy post wskazywał na coś innego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package (x86) posiadam obecnie oraz DevC++ i GM 8 Pro Nie wiem tylko czy przy emulacji DOS nie będą problemy u innych przy słabszych komputerach. A te małe laptopy będą mieć przechlapane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Jak przeszkadza Tobie wymóg .Net lub redistra to mogą wstawić moją wersję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanXX Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Jak przeszkadza Tobie wymóg .Net lub redistra to mogą wstawić moją wersję. Mi odpowiada każda propozycja, posiadam programy do tego a jeśli trzeba mogę wyposażyć się w coś lepszego. PS: Programowanie to moje zajęcie na codzień, tylko ciężko mi to wchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Tyle że nie działa asynchronicznie, więc prawdopodobnie zatnie się nawet na poleceniu pause, ewentualnie mogę przerobić. https://gmclan.org/up7191_4_console.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi