apollo13 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2006 1. Jak zrobic w grze platformowej żeby po zebraniu 10 razy obiekt1 pojawił sie obiekt2 albo po zebraniu 2 razy obiekt1 i 5 razy obiekt2 pojawił sie obiekt3 prosze o podanie jakiegos kodu albo cos podobnego Prosze o szybką odpowieć !!!!!!!!!!!!!! :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2006 // przy starcie gry global.zebrany[0] = 0; global.zebrany[1] = 0; // przy zebraniu `obiekt1` global.zebrany[1] += 1; // przy zebraniu `obiekt2` global.zebrany[2] += 1; // w stepie kontroli if (global.zebrany[1] == 10) { instance_create(50, 100, obiekt2); // obiekt2 tworzony na x=50, y=100 global.zebrany[1] = 0; } if (global.zebrany[1] == 2 && global.zebrany[2] == 5) { instance_create(200, 150, obiekt3); // obiekt3 tworzony na x=200, y=150 global.zebrany[1] = 0; global.zebrany[2] = 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2006 // przy starcie gry oco chodzi może w creacie przy bochaterze // przy zebraniu `obiekt1` chodzi o collision bochatera z obiektem :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Tak w evencie create w bochaterze. TAk chodzi o kolizje bochatera(czy tam czegoś innego) z obiektem 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2006 dopiero teraz sie gapnołem mi chodzi o kod nie na stworzenie obiekt3 po zebranu iluś tam innych obiektów tylko na pokazanie już stworzonego Prosze o ten kod a i tamten niezabordzo mi działa mysle ze mnie rozumiecie prosze o ten kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 pewnie chodzi mu o tworzenie nowego obiektu. to funkcja instance_create(x,y,jakis_obiekt); no i ziomki... bohater sie pisze przez samo h :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 nie o tworzenie tylko o pokazanie bo ten kod wyzej jest na stworzenie a nie pokazanie :( prosze o jakis kod na pokazanie :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Na pokazanie? Może draw_sprite()? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 zrobiłem cos takiego if (global.zebrany[0] == 2 && global.zebrany[1] == 5); { object_get_visible(obiect7); global.zebrany[1] = 0; global.zebrany[2] = 0; } ale mi wyskakuje taki błąd :( moze ktos poprawi to ale powinno byc dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukier Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Może napisz object_get_visable(object7); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 z tego błędu:http://img142.imageshack.us/img142/1274/untitled1jh8.jpgwynika że obiekt "obiect7" nieistnieje! zobacz czy napewno podałeś w skrypcie dobrą nazwę obiektu :) EDIT: zamiast "obiect7" wpisz "object7" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 niedziała moze jest jakis inny kod ale działający podobnie jeszcze raz wam wytłumacze oco mi chodzi chce zeby jak zbiore na 2 diamenty i 5 kulek to zeby mi sie pojawił np obiekt3 a po kolizji z nim przechodze do nastempnej rundy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 achaaa! rozumiem :D (chyba) w create postaci: diamenty=0 kulki=0 po dotknięciu w diament: diamenty=+1 po dotknięciu w qlkę: kulki=+1 i w tym obiekcie ktury ma się pokazać jak zbieżesz daną ilość diamętów i qlek: if (hero.diamenty= 2 && hero.kulki=5); { visible=1 hero.diamenty= 0; hero.kulki= 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 niedziała bo odrazy pokazuje ten obiekt a nie po zebraniu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukier Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Spróbuj tak if hero.diamenty= 2 && hero.kulki=5 then { visible=1 hero.diamenty= 0; hero.kulki= 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 dalej niedziała zrub przykład prosze :] :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo13 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 ok niemusisz juz sobie poradziłem dam dlatych co niewiedza w stepie obiektu który ma sie pojawic if (hero.kulki== 2 && hero.diamenty== 2) { visible=1; hero.kulki= 0; hero.diamenty= 0; } w creacie bochatera diamenty=0 kulki=0 u mnie przy colission gdy sie zbiera kulki kulki+=1 gdy diamenty diamenty+=1 umnie działa dzieki za pomoc doszłem do tego pisząc po swojemu odnowa ten skrypt :twisted: mozecie zamknąc ten temat B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi