m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Witam udało mi się zapisać mapę świata gry do pliku txt. Oto mapa: mapa Mam teraz pytanie: W jaki sposób odczytać fragment tej mapy? Oto funkcje odczytu dll z którego korzystam: kind dll-cdecl function f_text_open(fname:string;mode:real):real function f_text_readline(file_id:real):real function f_text_read_dataleft(file_id:real):real function f_text_read_real(file_id:real):real function f_text_read_word(file_id:real):string function f_text_read_string(file_id:real):string function f_text_writeline(file_id:real;addnewline:real):real function f_text_write_real(file_id:real;real:real):real function f_text_write_word(file_id:real;string:string):real function f_text_write_string(file_id:real;string:string):real function f_text_eof(file_id:real):real function f_text_memoryerror(file_id:real):real function f_text_close(file_id:real):real function f_bin_open(fname:string;mode:real):real function f_bin_read_byte(file_id:real):real function f_bin_read_byte2(file_id:real):real function f_bin_read_byte3(file_id:real):real function f_bin_write_byte(file_id:real;number:real):real function f_bin_write_byte2(file_id:real;number:real):real function f_bin_write_byte3(file_id:real;number:real):real function f_bin_read_chars(file_id:real;number:real):string function f_bin_write_chars(file_id:real;number:real;string:string):real function f_bin_eof(file_id:real):real function f_bin_seek(file_id:real;pos:real):real function f_bin_memoryerror(file_id:real):real function f_bin_close(file_id:real):real function f_gettext():string function f_settext(newtext:string):real function f_cleartext():real function f_readfromfile(fname:string):real function f_writetofile(fname:string;append:real):real function f_deletefile(fname:string):real function f_renamefile(fname:string;newname:string):real function f_copyfile(fname:string;newname:string):real Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Wow, właśnie odkryłem najgorszy sposób zapisu mapy xD Czy obiekty są wyrównywace do siatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jak mam zapisać mapę? Obiekty są wyrównane do siatki 32x32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Aha, to po pierwsze używaj plików binarnych. A zapis robisz tak samo tylko sprawdzasz co 32 px. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 A w jaki sposób odczytać fragment mapy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Tak samo jak zapisałeś, tylko, że podczas odczytu używasz read, a później na wczytanych pozycjach tworzysz obiekty. I tak jak napisał edie, używaj plików binarnych. Zmniejszy to rozmiar pliku mapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ale ja chcę wczytać tylko kawałek wielkiej mapy a nie całą od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 To zapisuj chunkami np po 16x16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 A mogę użyć tej funkcji? f_bin_seek(fileid,pos) - Sets the current reading/writing position of the file. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jak najbardziej, ale tylko do odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jak w pliku binarnym rozpocząć nową linijkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 rolf... Radzę poczytać coś o plikach binarnych. ATWG to zaraz wrzucę przykład ładowania mapy chunkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m97 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Wygląda na to, że zaczynam to ogarniać. Udało mi się zapisać mapę w pliku binarnym i załadować kawałek do gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi