Jack D. Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Witam! Zająłem się robieniem gry platformowej, ale natrafiłem na pewien problem, a mianowicie niewiem jak sprawić by bohater strzelał w kierunku w którym stoi. Kod który użyłem do poruszania postaci: Grawitacja: GML if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} Kolizja z blokiem: GML move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 Ruch w prawo: GML if place_free(x+4,y) {x+=4} Ruch w lewo: GML if place_free(x-4,y) {x-=4} Skok: GML if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 GML Ruch w prawo: GML if place_free(x+4,y) {x+=4 kierunek=0} Ruch w lewo: GML if place_free(x-4,y) {x-=4 kierunek=180} strzal: a=instance_create(x,y,pocisk) a.direction=kierunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 chociażby tak: Create GML kier=0 Przy ruchu w prawo GML kier=1 Przy ruchu w lewo GML kier=2 i w pocisku Create GML if nazwa_obiektu_gracza.kier=1 {direction=liczby nie pamiętam, no ale w prawo} else {direction=też nie pamiętam, aczkolwiek w lewo} Ale to już "trochę" przekombinowane. E: kurnnaaa, spóźniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack D. Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Dziękuję, bardzo wszystko działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi