Hoorace Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam Mam problem pytałem się już was raz jak zniszczyć przeszkodę teraz się pytam jak to zrobić z daleka i żeby przy tym był wybuch (grafika) i wybuch (dźwięk) . A i żeby nie po pierwszej strzale zniknęła moja przeszkoda tylko po paru ( myślę o 3,4). Ps: Czy znacie jakieś programy do tworzenia muzyki jak tak to jakie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 a masz ode mnie przykłada, tak na prędko zrobionego , raczej się połapiesz https://gmclan.org/up6264_12_przyklad_hoorace.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Dzięki ale mam problem : 1. Strzała leci tylko w prawo 2. Przelatuje ściany ( Jak kolizje zrobię to wystarczy? ) Jakby mógł ktoś mi pomóc :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 No to tak: Zacznijmy od ilosci strzalow jakie musza trafic w przeszkode: GML Przeszkoda Create: Wytrzymalosc = 5 //ustawiamy wytrzymalosc przeszkody Collision: Nabuj //Gdy dotknie przeszkode Wytrzymalosc -= 1 //Wytrzymalosc spada o 1 with(other) instance_destroy() //Nabuj usuwa sie Step: if Wytrzymalosc = 0 //jesli wytrzymalosc jest rowna 0 { instance_destroy() //przeszkoda usuwa sie } GML Nastepnie tworzenie naboju: W Ludziku: W Event: Mouse->Global mouse-> Global Left Pressed: instance_create(x,y,Nabuj) //po nacisnieciu gdziekolwiek lewego przycisku myszy pojawia sie nabij Teraz robimy, zeby nabuj lecial w strone myszki. Robimy najpierw nowy object: Celownik, a w nim w Step x = mouse_x //porusza sie zgodnie z x myszki y = mouse_y //porusza sie zgodnie z y myszki A w Naboju: Create: image_angle = direction //kierunek obrazka = kierunkowi, w ktorym idzie direction = point_direction(Celownik.x,Celownik.y,5) Pisalem z glowy wiec jak cos nie dziala to pisz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jesli chcesz moge zrobic Ci przyklad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jesli chcesz dodac dzwiek przy strzale to musisz dodac do folderu sounds jakis dzwiek a potem GML sound_play(jakas_muzyka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 sminer, napisałeś mu już prawie całą grę, załóżcie studio:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Czyli mam wszystkie eventy usunąć z przeciwnika ? Mam 3 problem jak zabije 1 przeciwnika (MoMENTALNIE wszyscy znikają ). No przykład by sie przydał :0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ok biore sie do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ok skonczylem :D Przyklad.gmk https://gmclan.org/up7324.html Uwzglednilem: -Poruszanie sie ludzika -3 rodzaje potworow (nieruszajace sie z 2 hp, nieruszajace sie z 5 hp, poruszajace sie ze zmiana kierunku co sekunde z 10hp) -2 rodzaje broni (lewy i prawy przycisk myszy) -Konczace sie specjalna amunicje (prawy przycisk myszy) -Mozliwosc kupienia specjalnej amunicji na Spacje za 100 pieniazkow -Rysowanie pieniazkow i dostawanie ich za zabicie potworow(od zaloznosci od potwora rozna ilosc pieniazkow) -Losowy atak specjalnej broni (od 1 do 5)Spacje za 100 pieniazkow (Pokazuje sie wiadomosc, ze nabój zostal kupiony, jesli nie mozna kupic nic sie nie pokazuje. -Rysowanie pieniazkow i dostawanie ich za zabicie potworow(od zaloznosci od potwora rozna ilosc pieniazkow) -Losowy atak specjalnej broni (od 1 do 5) -Celownik -Poruszanie sie naboi w strone Celownika -Usuwanie sie naboju, gdy dotknie sciane -Zatrzymanie sie ludzika gdy dotknie sciane :D jak o czyms zapomnialem to powiedz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 OOOOOOOOOOOOOOO Bardzo dziękuję ja tu początkowy a ten mi RPG już zrobił :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Nie przesadzajmy :D Nie zrobilem jeszce poziomow :D PS: robisz gry na klockach czy na kodzie? Zrobilem poradnik taki o klockach krotki jak chcesz to Ci wysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Nie ma dialogów, co to za RPG, no Sminer do roboty, przecież Hoorace chce zrobić grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jak chcesz to ulepsze dla Cb ta gre jak tak bardzo jestes ciekaw moich mozliwosci :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Chodzi tylko o to, że zamiast naprowadzić Hoorace'go na kod, tak, żeby sam go napisał w wiekszości podałeś mu go na tacy i Hoorace nic się dzięki temu nie nauczy, a grę jak najbardziej ulepszaj, to na GMC nowa gra wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ej ale nie wiem czy wiesz jaką grę robię zaraz Ci wyśle ale nie jestem pewien czy dobrze :) Odwiedź moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XBlacKX Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 jak już mówiłem(pisałem), załóżcie studio HooSmin Studio ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Zaraz wezne zrobie instrukcje do tamtego przykladu i wszytsko po kolei wyjasnie - kazda linijke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Sminer - Jezu nie wiem co ja dobrego zrobiłem że mi znajdujesz człowieka któremu się chce mi pomóc !!!!!!!! Sminer dzięki wielkie już za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 To jeszcze nie koniec ! :D Wejdz w link i zobacz Przyklad_Ulepszony https://gmclan.org/up7324.html Jest po kolei wyjasniona kazda linijka kodu co robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Co uleprzyłeś ja mam pytanko pokazałem Ci moją grę a twoja sie bardzo różni i ja chce tylko by mój strzelał ( Co teraz robisz w gamemaker)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wyslij mi ta swoja gre to zobacze co masz nie tak. Edit: juz nie musisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taxi_driver Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 no nie moge, ale temat :) az sie fajnie czyta. XBlacKX jakby to doszlo do skutku to zostajesz matka chrzestną teamu HooSmin Studio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Odwiedź moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jak chcesz wejdz w https://gmclan.org/up7324.html i sciagnij Instrukcja Moze znajdziesz cos tam czego jeszce nie wiesz (podstawy na klockach sa opisane) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ok a ty zobacz t a moją grę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ok zobaczylem, zrobilem Ci to o strzelaniu. https://gmclan.org/up7324.html Jesli masz jakies jeszcze problemy to pytaj :D Ewentualnie moge Ci zrobic kilka gier na klockach takich prostych, jesli niewystarczajaco Ci pomoglem :D No bo wiesz weekend jest a ja sie nudze :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hoorace Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 cSminer Jak chcesz nie mówie nie :) Możesz mi grafike do gry zrobić :) A i możesz mi grawitacje zrobić Ej czemu jak chce strzeli to jakieś okienko z tekstem wyskakuje : Więc masz tu zadania na weekend : 1.Nauczyć mnie zrobić grawitacje (Nauczyć mnie Nie zrobić za mnie!) 2. Usunąć okienko które wyskakuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 AAA, to okeinko wyskakuje dlatego, poniewaz nie masz pelnej wersji programu... Za chwile postaram sie Cie nauczyc zrobic gravitacje :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 https://gmclan.org/up7324.html Przyklad_gravitacja Ps: O jaka grafike dokladnie chodzi?? Jesli chcesz miec pelna wersje programu to Musisz kupic klucz (lub sciagnac cracka (lepiej kupic)) Ewentualnie moge przerobic kawalek kodu, zeby nie wyskaiwalo okienko :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi