zelman Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Cześć! Po dłuższej przerwie wróciłem do GM'a i mam problem - tworzę mapę częściowo losową (platformówka) i mam problem - mam objekt odpowiadający za tworzenie obiektów i w stepie GML if (!place_free(x + 1, y + 12)) { switch(los) { case 0: {instance_create(x + poziomo, y + pionowo, obj1)} case 1: {instance_create(x + poziomo, y + pionowo, obj2)} } } Wszystko jest ok oprócz place_free. Mam sprite 10x10, maska taka sama. Origin 0,0. Próbowałem w x i y przy place_free dawać różne wartości i nic nie działa. Ktoś wie, jak to zrobić? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Po pierwsze to skorzystaj z pętli w Create, a nie ze Stepa. Zainteresuj się także funkcją place_empty(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Ale to jest w stepie obiektu tworzącego inne obiekty - tworzę i usuwam go wedle potrzeb. Poza tym, chyba coś chyba źle robię. To x i y wystarczy, że będzie w masce kolizji? Robię tak i nie wykrywa tego, nie wiem czemu... E: Zmniejszałem sprita i dupa :( E2: Po jakichś dwóch godzinach grzebania udało mi się obejść. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi