Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 16 Lutego 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Witam! Wiem, że dosyć dziwne pytanie, ale spróbuję to wyjaśnić: mam zrobioną siatkę z blokami o wymiarach 24x24 i gdy blok którąś BOCZNĄ ścianą nie styka się z żadnym obiektem zamienia się w inny blok (nie, nie kolejny klon Minecrafta ;)). Jak to zrobić? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 GML if place_free(x+1,y) and place_free(x-1,y) // jeśli po prawej i po lewej nie ma żadnego obiektu { // kod na zmianę obiektu tutaj } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 GML if !collision_line(bbox_left,bbox_top,bbox_left,bbox_bottom,all,1,1) { zmiana } Bedziom jeśli origina masz wycentrowanego to twój kod chyba nie zadziała co? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 True :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 niestety, żaden kod nie działa. Pewnie to przeze mnie, bo zapomniałem wspomnieć, że jest to gra 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 na cholere miec 10 obiektow, mozna zmieniac sprite_index. Ewentualnie jeszcze lepiej(chyba :P) image_index Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Bedziom jeśli origina masz wycentrowanego to twój kod chyba nie zadziała co? ;) Właśnie, że zadziała. place_free nie sprawdza kolizji z punktem tylko z selfem gdyby hipotetycznie był na podanej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi