Bedziom Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Joł. Mam problem - w mojej grze (widok od boku), gracz składa się z 3 obiektów - ręki, drugiej ręki i ciała gracza, w celu uzyskania efektu polegającego na tym, że ręce obracają się w kierunku myszki. Strzelanie oczywiście ma wyglądać tak, że pociski wylatują z lufy pistoletu, a nie z ramienia, na które jest ustawiony origin. Skorzystałem więc z lengthdirów (czy jak to się pisze), ale niestety nie działają one tak, jak bym chciał - gdy bohater obrócony jest idealnie na prawo razem z rękami (co też jest problemem), pociski wylatują dobrze, jednak, gdy jest obrócony w lewą stronę - pociski lecą dalej z prawej strony. Tak wygląda kod na strzał : GML if szot=0 { s=instance_create(x+lengthdir_x(99,image_angle),y+lengthdir_y(30,image_angle),o_bul) s.direction=o_playah.image_angle szot=1 alarm[0]=0.3*room_speed } Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie mam błąd? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 x+lengthdir_x(99,image_angle),y+lengthdir_y(30,image_angle) jesli chcesz uzyskac ruch po kole, te liczby musza byc rowne e: s=instance_create(x+image_xscale*lengthdir_x(99,image_angle),y+lengthdir_y(30,image_angle),o_bul) tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Prawdopodobnie chodziło o: x+30+lengthdir_x(69,image_angle),y+lengthdir_y(69,image_angle) Choć mogę się mylić. Generalnie, jeżeli chcesz, żeby coś obracało się wokół punktu oddalonego o gracza o jakieś x i jakieś y, musisz dać trzy liczby: x/y, odległość x/y od pierwszej liczby i lengthdir_x/y(liczba,liczba). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Tak, teraz dobrze strzela. Dzięki Karolku ;) E: o, jednak nie jest dobrze. Gdy ręce gracza skieruję w dół - pociski wylatują z ramienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 pokaz sprite, origin i kod na strzelanie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Taki jest sprajt, orgin jest x22 y30 ustawiony. Szczelanie takie : GML if szot=0 { s=instance_create(x+image_xscale*lengthdir_x(79,image_angle),y+image_xscale*lengthdir_y(79,image_angle),o_bul) s.direction=o_playah.image_xscale szot=1 alarm[0]=0.3*room_speed } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 jestem niecny i zmienilem ci origin. https://gmclan.org/up7221_12_reka_dla_bedzia.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 "ręka dla bedzia" lol :D ok, ściągnąłem - w przykładzie ładnie działa, ale jak to wwaliłem do projektu (razem ze zmianą origina) - są 2 błędy - albo dalej źle strzela, albo przy obrocie w lewą stronę się nie obraca ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 poka no to ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Wysłałem Ci projekt, ściągaj ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi