Filar Społeczności Czołg Krymski Opublikowano 1 Lutego 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Witam! Mój problem dla Was za pewne jest baanalny, ale jestem w tym całym GML noga. Otóż chciałbym by np. liczba 50 zmniejszyła się do liczby 30 z prędkością 1 liczby na 0,01 sekundy, a gdy już się zmniejszy do niej powinna znów zwiększyć się do 50 z tą samą prędkością i tak w kółko... Szybko proszę o odpowiedź. Z góry dzięki! :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiChAl200 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Zrób, żeby w Create: GML alarm[0]=10; (to chyba 1 setna jeśli się nie mylę) var ktora; ktora=1; // 1 to liczenie w dol, a 2 to liczenie w gore var liczba; liczba=50; I W evencie sprawdzania Alarm[0] GML if(liczba=50) { ktora=1; } else if(liczba=30) { ktora=2; } if(ktora=1) { liczba-=1 } else if(ktora=2) { liczba+=1 alarm[0]=10; } Mam nadzieję, że dobrze napisałem :P EDIT: Jeszcze alarm ustawić znów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 create liczba=50 dodawanie=true step liczba+=(dodawanie*2-1)*100/room_speed // bodajrze dobrze :D if liczba <30 or liczba>50 dodawanie=!dodawania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Jak już, to zrobiłbym to tak: Create GML liczba = 50 dodawanie = -1 Step GML liczba += dodawanie*100/room_speed if(30 <= liczba <= 50) dodawanie *= -1 Trzeba tylko pamiętać, że liczby wychodzące podczas odejmowania nie są całkowite. Błąd będzie jednak minimalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 to jest to samo, tylko masz zmienna na -1 i 1, a ja na 0 i 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Naniosłem tylko poprawki optymalizacyjne, choć przy takim kawałku kodu są raczej nieistotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi