Lechu4444 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Cześć nie dawno postanowiłem wziąć się za c++ więc pobrałem sobie "Od zera do gier kodera" i zacząłem czytać w pierwsze 5 dni ogarnąłem całe programowanie strukturalne. Teraz jestem na etapie robienia kółka i krzyżyk w obiektowym programowaniu i mam sobie klasę cPlansza która wygląda następująco class cPlansza { private: cSign* aPlansza[9]; static int aSprawdz[8][3]; public: //konstruktor ale tego można się domyśleć ;P cPlansza() { aSprawdz = { {0, 1, 2}, {3, 4, 5}, {6, 7, 8}, {0, 3, 6}, {1, 4, 7}, {2, 5, 8}, {0, 4, 8}, {2, 4, 6} }; }; void RysujPlansze(); void BudujPlansze(); cSign SprawdzPlansze(); }; błędy jakie wywala mi Visual C++ to: expression must be a modifiable lvalue expected an expression Wydaje mi się że kod samej klasy starczy może ma ktoś jakiś pomysł albo może mi wytłumaczyć na czym te błędy polegają z tego drugiego byłbym bardziej zadowolony bo jakoś same tłumaczenia na polski mi nic nie mówią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 class cPlansza { private: cSign aPlansza[9]; static int aSprawdz[8][3]; public: //konstruktor ale tego można się domyśleć;P cPlansza() { aPlansza0]=cSign(x,y,z); //lub np: aPlansza[0].set(x,y,z); aPlansza[1]=.. aPlansza[2]=.. aPlansza[3]=.. ..itd } void RysujPlansze(); void BudujPlansze(); cSign SprawdzPlansze(); }; edit: inicjalizacja w sposób, który próbowałeś musi być połączana z jednoczesną deklaracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Aha dzięki. Szkoda że się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jeśli wiesz co to jest inicjalizacja zerknij: http://will-gdev.blogspot.com/ Jak zrozumiesz czym się różni deklaracja od definicji to nie będziesz już nigdy próbować inicjalizować zdefiniowaną zmienną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi