MB22 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Tworzę grę rpg i mam pewien problem, gdy naciskam 1 zaczyna mi się ładować zaklęcie (trwa to 2 sekundy). Jeżeli nacisnę strzałkę "do góry" postać idzie przed siebie, ale jeżeli przed upływem 2 sekund puszczę strzałkę, to zaklęcie jest dalej ładowane. Co zrobić, żeby przerywało ładowanie zaklęcia, gdy podczas ładowania postać się poruszy? Press 1: GML if (global.mana>=15) and free=true and cast=true { alarm[ 1 ] = room_speed*2; alarm[ 2 ] = room_speed*2; } Create: GML free=true; cast=true; Step: GML ... if ( keyboard_check( ord('W') )) {speed = 5; cast=false;} else if ( keyboard_check( ord( 'S' ) )) {speed = -3; cast=false;} else {speed = 0; cast=true;} ... Alarm 1: GML if cast=false exit; { //rysowanie paska } Alarm 2: GML if cast=false exit; { a = instance_create(x,y,MK); a.speed = 15; a.direction = Mag.direction; global.mana-=15; } Draw: GML if cast=false exit; { ... //tutaj kod na narysowanie paska ładowania > Objekt MK Step: GML image_angle = direction; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 GML if alarm[2] > -1 { alarm[2] = -1 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB22 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 GML if alarm[2] > -1 { alarm[2] = -1 } a gdzie to wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Podczas chodzenia :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB22 Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Teraz nawet jak nie nacisnę strzałki i nacisnę 1 to nie pojawia mi się pasek i po 2 sekundach nie rzuca zaklęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi