Nirvan Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Chciałbym zrobić warunek dla zbioru liczb a<0 or a>15 ale wywala mi errory za ifa i co usune to mi pokazuje error na inne komendy, nawet na end. mi wpisuje że niepoprawnie, jak usunę warunek if to znikają problemy. Tak to wygląda u mnie: if a<0 or a>15 then writeln(.. itd.. i mi wywala najpierw Error 57: THEN excepted. (używam turbo pascala 7.0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 if (a<0) or (a>15) then ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nirvan Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Jeszcze jedno, czemu nie moge zrobić v:=i*0.0245; Jak zrobię *245 to jest ok, wyskakuje mi error "Type Mismatch" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Zapewne deklarujesz zmienną jako integer, a nie real. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi