SKiD Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Siemka, mam problem z laserem zamontowanym na pistolecie a dokładniej laser wychodzi z gracza (ze środka) ale powinien wychodzić z pistoletu. Próbowałem bawić się kodem i x/y ale to tylko spowodowało że laser był rysowany np. obok gracza i tylko pod jakimś szczególnym kątem wychodził z pistoletu normalnie. Tutaj jest kod do obj_laser_beam: Draw GML if mouse_check_button(mb_right) { draw_laser(obj_player_parent.x+69,obj_player_parent.y,point_direction(obj_player_parent.x,obj_player_parent.y,mouse_x,mouse_y),1000,obj_wall_black,1,c_red,4) } script_laser GML /* draw_laser(x,y,direction,maxdist,obj,precision,event, color) argument0 - start x argument1 - start y argument2 - direction argument3 - maximum distance argument4 - object checking argument5 - precision (in pixels) argument6 - color argument7 - width */ var dir,dis,obj,prec,str,ok,len,loc,wid; xx=argument0 yy=argument1 dir=argument2 dis=argument3 obj=argument4 prec=argument5 str=argument6 wid=argument7 len=0 ok=0 do { xx+=lengthdir_x(prec,dir) yy+=lengthdir_y(prec,dir) len+=prec if position_meeting(xx,yy,obj) {loc=instance_position(xx,yy,obj) ok=1 } } until len>dis or ok=1 //draw_set_color(argument6) //draw_line(x,y,xx,yy) draw_sprite_ext(spr_laser,0,obj_player_parent.x,obj_player_parent.y,point_distance(x,y,xx,yy)/4,argument7/6,dir,argument6,.9) effect_create_above(ef_spark,xx,yy,0,argument6) Potrzebuje aby ktoś powiedział jak albo poprawił kod aby laser wychodził z pistoletu. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Zobacz sobie funkcje lengthdir_x i lengthdir_y, przydadzą ci się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Znalazłem w dokumentacji ale i tak nie jestem w stanie nic zmienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 mistrzem w lengtdirach nie jestem, ale: draw_line(x+lengthdir_x(odleglosc_do_lufy,direction_do lufy :D),y+lengthdir_y(to samo),xx,yy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 29 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 dzięki karolo320 MISSION COMPLETE zmodyfikowałem twój kod i złączyłem go z moim w ten sposób: GML draw_sprite_ext(spr_laser,0,obj_player_parent.x+lengthdir_x(40,dir),obj_player_parent.y+lengthdir_y(40,dir),point_distance(x,y,xx,yy)/4,argument7/6,dir,argument6,.9) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi