kyniu774 Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Jeżeli był podobny temat to przepraszam. Zacząłem robić sandboxa o budowniu roślinki. Wszystko dobrze ładnie, ale natknąłem się na pewien problem, pierwszy raz (programuje w GM jakieś 5 lat). Mam łodyge i poniżej kożeń, jak można sprawdzić przez łodygę czy kożeń ma wodę, a następnie dodać wodę do łodygi i ująć z korzenia. Czyli: GML if woda<max_woda { if place_meeting(x,y+16,obj_kozen) and (czy kozen ma wode) { woda+=1; (zabranie wody kozeniu) } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 17 Września 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 GML z = instance_nearest( x,y, obj_koRZen ); if( z.woda > 0 ) { woda+=1; z.woda -=1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Do sprawdzenia id użyj collision_point(x,y+16,obj_kozen,1,1) tyle że musisz pamiętać że liczysz od origina sprita,więc musisz dodać ewentualną różnice. @UP: instance_nearst może się nie sprawdzić w sytuacji gdy będzie okrążony obiektami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniu774 Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 No właśnie z tym instance_nearest mi nie pasowało. Bo woda będzie się też transportować między kawałkami rośliny i wtedy jak by był u góry i z lewej kawałek, to który bliższy? Czyli tak jak mówił Edi. Spróbuje z tym id. edit: a dało by radę instance_nearest(x,y+16,obj_korzen)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniu774 Opublikowano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Dobra działa :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi