SKiD Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Witam, mam mały problem. Próbuję zrobić system celowania, w którym zależnie od stanu gracza i od tego czy się porusza czy nie; chciał bym zmniejszyć lub zwiększyć jego celność. Tutaj mam kilka stanów do których będę musiał to zrobić: Gracz stoi w miejscu | celność = 90% Gracz porusza się | celność = 75% Gracz blisko śmierci stoi w miejscu | celność = 55% Gracz blisko śmierci porusza się | celność = 35% Nie proszę was od razu o kody. Chciałbym najpierw jakieś wyjaśnienie lub coś co mi pomoże w zrobieniu tego samemu. Jak na razie mam event z drag&drop w którym tworze ruchomy obiekt (obj_bullet) o szybkości 44. Na x i y. Odkręcony w stronę lotu. Z góry dzięki za waszą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zrób sobie zmienną accuracy - celność i daj jej w stepie create jakąś wartość, i zmieniaj ją przy chodzeniu itd, następnie tworząc pociska nadaj mu direction - obj.direction=direction+random_range(-accuracy, accuracy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Coś takiego? Create EVENT GML accuracy=90 Step GML if normal=true { if keyboard_check_pressed(vk_a) | keyboard_check_pressed(vk_d) | keyboard_check_pressed(vk_w) | keyboard_check_pressed(vk_s) { accuracy=75 } } LMB Pressed GML instance_create(x,y,obj_bullet) with motion_set(random_range(-accuracy, accuracy),44) mogłem pomylić przyciski ale to nic wielkiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Niekoniecznie, w tym wypadku im większa wartość tym większy rozrzut. EDIT:LPM GML obj=instance_create(x,y,obj_bullet) obj.direction=direction+random_range(-accuracy, accuracy) EDIT2: i klawisze od a do z to np: keyboard_check_pressed(ord("A")) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Więc musiał bym zrobić na odwrót? np. accuracy=10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Tak, i jeszcze musisz dodać prędkość pocisku np: obj.speed=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Wpisałem wszystko ale gdy okręcam się graczem i strzelam pocisk jest skierowany w prawą stronę (tak jak jego sprite) i leci tylko w prawą stronę. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 ??A masz jakiś kod w pocisku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 W create image_angle=direction EDIT obj.direction=direction+random_range(-accuracy, accuracy) zamieniłem na obj.direction=image_angle+random_range(-accuracy, accuracy) i teraz pocisk leci tam gdzie celujesz ale nadal się nie odkręca w tą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 To pewnie dlatego że zmieniasz w hero tylko image_angle a nie direction. Daj w step image_angle=direction(w obj_bullet) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKiD Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zrobiłem. Musiałem zamienić GML obj.direction=direction+random_range(-accuracy, accuracy) na GML obj.direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y)+random_range(-accuracy,accuracy) Dzięki za pomoc. Jak wyjdzie wersja próbna dodam Cię w creditsach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi