gol350 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 mam objekt1 ustawiony w roomie na pozycji x =0 , y = 0 . w obiekcj1 w event draw mam kod ktory rysuje inny obiekt po najechaniu przez objekt1 na dana pozycje. nie wiem dlaczego jak ustawie objekt w roomie na pozycji x = 0 i y = 0 to ten inny objekt nie pojawia sie po najechaniu przez objekt1 na dana pozycje. pytanie dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Nie rozumiem z tego dużo, ale draw_sprite_ext(sprite_index,-1,x,y,image_xscale,image_yscale,direction,c_white,1) powinno pomóc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 dzieki ,ale ta funkcja jest dostepna w pro . a czy nie mozna inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Znaczy, jak rysujesz coś w draw to obiekt "znika", czyli nie jest rysowany. Trzeba go narysować. draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y) można zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 klopot nie w tym jak spowrotem odrysowac sprita ktory znikl bo dodalem event draw. ale w tym ,ze nie wchodzi w warunek tak jakby byl niespelniony , a przeciez jest spelniony bo w warunku dalem if (x == 64 && y == 64) no a objekt najezdza na te wspolrzedne. warunek byl dany w event draw i czytalem gdzies ze to niewskazane dawac warunki w draw . moze w tym sek. jesliby tak bylo to gdzie w takim razie mam dac warunek jak chce zeby po spelnieniu jego cos narysowalo. bo przeciez akcji draw_cos_tam nie moge dac w innym evencie niz event draw bo mi nic nie narysuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y) if xx=64 and yy=64{ rysuj_to_co_chcesz } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 czy te zmienne xx i yy trzeba zadeklarowac w event create tak: xx = x; yy = y; bo ja tak zrobilem i nic nie wyszlo. jak niezadeklaruje to mi wywala blad. co zrobic. pomoz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zamiast xx miało być x, a zamiast yy - y :) Sorki za błąd :P A jeszcze powiedz, obiekt zmienia direction (obraca się)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 jeszcze raz od poczatku ,bo to nic nie pomoglo. w draw mam tak: GML { { draw_sprite(sprite0,-1,48,48); relative = true; } if (x == 45 && y == 48) { z = 1; draw_text(120,130, "z = " + string(z)); } } w event key press (left) mam tak: GML x -= 1; caly kod mam napisany w objekcje bez sprita. po tym kodzie nie chce mi sie poruszac sprite0. jak nacisne strzalke w lewo to sprite0 nie porusza sie. wiem ,ze cos schrzanilem z tym relative = true ,bo wczesniej jak rysowalem sprita klockiem to tam zaznaczalem relative i sprite0 poruszal sie po wcisnieciu strzalki w lewo. znowu jak jak narysuje sprita klockiem to nie rysuje sie zmienna z . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Relative w klocku, to co innego. Robi, że pozycja 0,0 to x,y. Jeśli w strzelace w lewo masz x-=1, to w kodzie powinieneś mieć draw_sprite(sprite0,-1,x,y) x i y to pozycja obiektu. A to relative możesz wywalić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 zrobilem jak mowisz i jak nacisne strzalke w lewo to sprite0 nie porusza sie wogole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 event keyboard(nie pressed, pressed wykonuje się tylko raz - jak klikniesz. Klikaj cały czas to zobaczysz, że się rusza) x-=1 draw draw_sprite(sprite0,-1,x,y) I musi działać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 zrobilem jak mowisz i jeszcze nie porusza sie sprite0. oprocz tego co napisales w draw mam jeszcze ten warunek co pisalem wczesniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 W takim razie: Na pewno masz draw_sprite(sprite0,0,x,y)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 GML {//wykasuj ta klamre {//wykasuj ta klamre draw_sprite(sprite0,-1,x,y); relative = true; }//wykasuj ta klamre if (x == 45 && y == 48) { z = 1; draw_text(120,130, "z = " + string(z)); } }//wykasuj ta klamre</span></span> i moze bedzie chodzic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 a wlasnie ze nie bo mam tak: draw_sprite(sprite0,-1,x,y); za x i y podstawilem wspolrzedne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 No jak za x,y wstawiłeś współrzędne to się nie dziw czemu nie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 GML{//wykasuj ta klamre {//wykasuj ta klamre draw_sprite(sprite0,-1,x,y); relative = true; }//wykasuj ta klamre if (x == 45 && y == 48) { z = 1; draw_text(120,130, "z = " + string(z)); } }//wykasuj ta klamre i moze bedzie chodzic :) nic to nie dalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 "x" i "y" muszę zostać jeśli chcesz aby sprite się ruszał, ponieważ x i y to współrzędne obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 "x" i "y" muszę zostać jeśli chcesz aby sprite się ruszał, ponieważ x i y to współrzędne obiektu. no ale jak zostawie x i y to mi narysuje sprita na wspolrzednych 0 i 0. a ja chce inne wspolrzedne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 NIE, narysujesz sprita na współrzędnych obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 NIE, narysujesz sprita na współrzędnych obiektu. o kućwa ,ale mi sie po.......ało. to poprostu w roomie ustawic objekt na wspolrzednych jakich chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Tak, a jeśli przesuwasz obiekt (np strzałkami ) to jeśli sprite ma ustawioną pozycje x,y to go też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 cos nie mysle no w kazdym razie dzieki wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 <facepalm> To ja się tu męczę, a Ty ustawiasz co innego i mówisz, że nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gol350 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 sorry ale cos za bardzo sie mi poje...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi