Kimonek Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Witam, mam pytanie jak opóźnić strzał, że gdy nacisnę control to wystrzelam i musze czekać 5 sekund aż znów strzelę. I gdy nacisnę control a po 2 sekundach znów nacisnę to żeby pocisk nie leciał teraz tylko dopiero po upływie 5sekund. mój kod na strzał to GML if keyboard_check_pressed(vk_control) // klawisz strzału { instance_create(x,y,oStrzala)// tworzenie strzału with(oStrzala) speed=14 // prędkość strzału } ] Szukałem na forum ale żaden kod mi nie pomógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 GML if keyboard_check_pressed(vk_control) and alarm[0]=0 // klawisz strzału { instance_create(x,y,oStrzala)// tworzenie strzału with(oStrzala) speed=14 // prędkość strzału alarm[0]=5*room_speed } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adriann Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 daj zmienną np shot w create: GML shot=1 w alarm[0] GML shot=1 I do twojego kodu dodaj: GML if keyboard_check_pressed(vk_control) && shot=1// klawisz strzału { alarm[0]=5//Czas między strzałem shot=0 instance_create(x,y,oStrzala)// tworzenie strzału with(oStrzala) speed=14 // prędkość strzału } ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kimonek Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Nie zadziałało :( A ten mój kod jest w step, jeśli by to coś zmieniało //edit Chodzi mi o coś takie jak w " Zenek Zombie " jeśli ktoś zna tą grę to wie o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 GML //step if keyboard_check_pressed(vk_control) and alarm[0]=-1 // klawisz strzału { instance_create(x,y,oStrzala)// tworzenie strzału with(oStrzala) speed=14 // prędkość strzału } //w ewencie wciśnięcia klawisz conrol if alarm[0]=-1 {alarm[0]=5*room_speed} EDIT: Poprawiłem błędy i zrobiłem przykład (bez stepa) przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kimonek Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Wielkie dzięki ! Wszystko jest ok :D :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi