Alternative Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Tak jakoś obiło mi się o uszy niejednokrotnie, że ktoś tam nielegalnie jakiś bimber pędził i coś tam bla bla i że go złapali, a co to jest w ogóle "bimber"? To się spirytus robi czy co? Jak to jest nielegalne to niby czemu? I jeszcze druga sprawa czy legalne jest robienie sobie wina według jakiegoś tam przepisu z internetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Jestes niepelnoletni, normalnie to ci Mama jeszcze nie powinna pozwalac dotykac nozy w kuchni. Fermentowanie wina jest tak samo nielegalne jak gotowanie zupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Bimbrownictwo, a nie bimberstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Mojsza babulinka na to bimbractwo mówić zwykła gdy prusacy nie słuchali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Tak jakoś obiło mi się o uszy niejednokrotnie, że ktoś tam nielegalnie jakiś bimber pędził i coś tam bla bla i że go złapali, a co to jest w ogóle "bimber"? To się spirytus robi czy co? Jak to jest nielegalne to niby czemu? I jeszcze druga sprawa czy legalne jest robienie sobie wina według jakiegoś tam przepisu z internetu? Bimber to mocny alkohol domowej roboty - cukier, woda i drożdże(tu receptura jest różna, ja znam tylko taką), wygotowane i wydestylowane. Czemu zakazany? Bo bez akcyzy, mocniejszy a tańszy od "tradycyjnej" wódki i do tego dochodzą aspekty zdrowotne, ponieważ jeśli źle wydestylujesz to może powstać metylowy który jak wiadomo jest trujący/szkodliwy. O tym że wali drożdżami to już nie wspominam. Gotowy "produkt" ma około 70% (wypij ćwiartkę tego i dalej stój na nogach to jesteś kozak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi