OriPL Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam dzisiaj zmagam się z problelem odbijania się obiektów. Otóż mam obiekt kulkę która leci pod kontem 45* ... odbija się ona od kwadratu(Jednego z boków) no i według moich obliczeń kont powinien wynosić: 315*... ale GM liczy to jakoś inaczej (albo ja mam jakiś problem w grze) że wylicza kont 320*... problem jest duży ponieważ w mojej grze BARDZO ważne są te konty... pomyłka o 1 i lipa... Nie do końca wiem co z tym zrobić... czekam na jakieś sugestie z waszej strony, może już się ktoś wzmagał z tym problemem. Do odbijania, naturalnie używam: GML move_bounce_solid() ==================== --------*---------------- -----*----*-------------- --*----------*----------- Tak powinno wyglądać to odbicie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Podpowiem Ci tak: direction Its current direction (0-360, counter-clockwise, 0 = to the right) Teraz spróbuj pomyśleć jak to wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Niestety brak pomysłu może szeżej mi to rozpiszesz?? Ja wiem jak działa direction... ****90**** ****-***** 180-O-0/360 ****-****** ***270**** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Najprościej to będzie sprawdzać jaki jest direction przed zderzeniem z kwadratem, a następnie nadanie mu nowej, odpowiedniej wartości: GML if(direction==xxxx) direction=yyyy; else if(direction==xxxx2) direction=yyyy2; //itd</span> Potem możesz spróbować skrócić kod (znaleźć jakieś zależności pomiędzy kolejnymi if'ami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 to 45* to był przykład... ta kulka może mieć każdy direction (0* - 359*) I tutaj jest własnie problem... gdyby było to takie proste bo już dawno bym to opykał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Jeśli ściany są tylko poziome i pionowe to zrób po prostu: a ) W przypadku odbicia od pionowej GML hspeed=-hspeed b ) W przypadku odbicia od poziomej GML vspeed=-vspeed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 To stwórz sobie skrypt, który liczy kąt odbicia według twojego wzoru(tak jak ty to liczysz). Zapisuj w zmiennej początkową wartość, potem poddaj wzorowi i zamieniaj kierunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Ztób tak jak Platyna mówi ;d przy kolizji hspeed=-hspeed vspeed=-vspeed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi